училище, учениците мон

Учениците ни не могат да решават проблеми в екип, като уменията им са под средните. Това показват резултатите от Програмата за международно оценяване на учениците PISA модул „Решаване на проблеми в сътрудничество“ за 2015 г.

Този модул на програмата оценява дали учениците умеят ефективно да участват в дейности за решаване на проблем съвместно с един или повече партньори, като споделят знания, умения, разбирания и усилия за постигане на определен резултат. В този модул участват 51 държави и региони, сред които и България. 500 точки е средният резултат на държавите от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Най-много точки на този модул са показали учениците в Сингапур – 561 точки. На второ място е Япония с 552 точки. Наблюдава се разлика не само между отделните държави, но и в самите държави. България е сред 25-те държави, които имат под средния резултат, като резултатът на българските ученици е 444 точки. Между 316 и 570 точки варира индивидуалният резултат на българските ученици, предаде БГНЕС.

49% от българските ученици (28% в ОИСР) могат да се справят само с най-елементарните задачи за решаване на проблеми, които включват преди всичко способност да следват предварително разработен план. 49% от учениците се справят със средно трудните задачи. Само 2% от българските ученици решават най-сложните задачи. Във всички държави и региони момичетата се справят по-добре от момчетата. 29 точки е разликата между средните резултати между момчетата и момичетата в ОИСР. В България тя е 32 точки. При четенето разликата между момичетата и момчетата е 48 точки, при природни науки – 16 точки и при математиката – 2 точки. Разлики има и при нагласите. Според резултатите момичетата ценят по-високо отношенията си с останалите, момчетата, пък ценят по-високо екипната работа. В програмата участие са взели повече от 6000 български ученици на възраст между 15 и 16 години. В световен план участниците са повече от половин милион. Уменията за решаване на проблеми трябва да се формират целенасочено в обучението по всички учебни предмети и да това да бъде отразено в учебните програми и квалификационните умения на учителите. Учениците, които имат по-добри взаимоотношения с родители, ученици, учители имат по-високи резултати, както и тези, които посочват, че учителите справедливо оценяват усилията и постиженията им, изтъкна Светла Петрова, началник отдел в Центъра за оценяване в предучилищното и училищното образование.

Задачите представляват ситуации, в които ученикът, който стои пред компютър, взаимодейства с един или двама или повече виртуални партньори. Общуването се извършва посредством чат или имейл. Разменят си съобщения и ученикът трябва да избере измежду 4 предварително зададени възможности. Отговорите на виртуалните партньори зависят от избора, който е направил ученикът. В процеса ученикът трябва да покаже умения за работа в екип и решаване на проблеми в дадена ситуация. Решаването на задачата отнема средно между 15 и 20 минути, като ученикът е наясно, че си общува с нереални партньори.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук