Трибагреникът в Русе
Трибагреникът в Русе

Стотици ученици, учители и родители шестваха с 60-метров национален трибагреник в Русе в Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май.

В парада се включиха Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев, барабанчиците от Националното училище по изкуствата, мажоретният състав „Екстрийм“ и Младежкият гвардейски отряд.

Участниците, разделени в два лъча, се събраха на централния площад, където изпяха заедно общонародния училищен химн „Върви, народе възродени“.

Грандиозна манифестация имаше и във Варна. По традиция в небето над морския град днес полетяха цветни балони с буквите от българската азбука.

Манифестацията във Варна
Манифестацията във Варна

В празничното шествие се включиха 121 блока, сформирани от 63 училища и центрове за подкрепа, 51 детски градини, пет университета, представители на културните институции. Тази година един блок оформиха и украински деца, които живеят във Варна.

Традиционно за крайморския град празникът на светите братя равноапостоли започна с тържествено издигане на националния флаг под звуците на химна и на камбанен звън. След това на площад „Кирил и Методий“ се изви фолклорна композиция с участието на над 700 деца и младежи от училища, читалища, университети и фолклорни ансамбли.

Тържествени шествия послучай Деня на буквите имаше в цялата страна. В тях се включиха хиляди учители, ученици, родители, културни дейци.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук