Галин Цоков
Галин Цоков Снимка: БТА

Начална учителска заплата от 1700 лева не е достатъчна. Това смята министърът на образованието проф. Галин Цоков.

„Това, което ще се случи след евентуалното приемане на бюджета, е началната заплата на учителите да стане 1700 лева. Тя не е достатъчна, защото директорите на училища трудно привличат учители по определени предмети. Това ще е основна грижа по отношения на политиката, свързана с образованието в Бюджет 2024. Смятам, че няма да се стигне до протести“, заяви той в ефира на bTV.

Класирането за гимназиите ще бъде обявено днес в ранните следобедни часове и след това кандидат-гимназистите ще имат три дни, за да се запишат в училищата, в които са приети.

„Резултатите от зрелостните изпити вече се знаят. Направени са и малко по-задълбочени анализи по отношение на това, какви точно са те в рамките на отделните области и градове, включително и по училищата с влошени или подобрени резултати през последните две години“, обясни той.

Проф. Цоков поясни, че резултатите след първо класиране ще бъдат обявени на 19 юли, а седмица по-късно – между 20 и 24 юли, ще започне записването след второ класиране. Това са стандартните срокове, които са обявени с актуализираната наредба от миналата година.

„Трябва да кажа и още нещо позитивно. В София от около 12 700 кандидата само 400 са подали заявления за прием на място в т.нар. училища-гнезда. Голяма част от тях са решили да подадат документи по електронен път. Тази година има и допълнителна възможност да се коригират предварителните заявки за паралелките в някои училища. Това показва, че електронното подаване на документи върви много добре като процес“, каза още образователният министър.

Той коментира и резултатите на зрелостниците.

Проф. Цоков подчерта, че не можем да бъдем радостни,

но тенденцията за лоши резултати от матурите е от години.

„Трябва да кажем, че в предходните години колегите са успели да вдигнат нивото на тестовите задачи, за да провокират по-високите нива на мислене на учениците. Това обаче затруднява зрелостниците през последните две години. Това показва първоначалния анализ на данните. Ето защо в хода на учебната година ще се търсят възможности за по-добра подготовка на учениците“, поясни още професорът.

Според него съвременните тестови задачи да не дават само възпроизвеждане на знания, а да се прилагат знанията, да се прави анализ. Той беше категоричен, че наето образование трябва да се промени към формирането на определени умения и компетентности, защото на т.нар. алфа поколение ще му се наложи да упражнява няколко професии през живота си.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

3 КОМЕНТАРИ

  1. В частния сектор висшистите освен в София са с по-ниски заплати. Частния сектор изкарва заплатите на учителите и всички други в администрацията . Защо учителите ще имат основна заплата по-висока от другите сектори? По-колко часа работят и какви резултати имат? Основната заплата на учител през 2016г.Беше 620 лева. За 7 години се е увеличила 3 пъти. А като добавите пари да класен ръководител, лекторски, пари за дрехи всяка година ,половин заплата за 24 май и половин заплата за 15 .09.ДМС – Коледни добавки. Да каже министърът на образованието колко става една брутна учителска заплата? Не всички учители заслужват такава заплата. По селата има и смесени паралелки с по 7 или 8 ученика.

  2. Агресията и престъпността са навсякъде , и за това ли са виновни учителите. Те са хората , които дават всичко от себе си. В сегашния живот учителите често изпълняват ролята и на родител, учител, приятел . Той трябва да бъде всичко. Грубо е да сте против учителското съсловие. Те са хората, които възпитават и обучават децата ни. Но понякога , ако родителя липсва , пътят е труден.
    Важна е подкрепата и работата в екип . Но докато има хора , които не уважават учителския труд, ще има агресия , престъпно поведение и не разбиране.
    Жалко , че все по – често обвиняваме учителите и не търсим причините във възпитанието и начина на отглеждане на децата ни. Да учителя възпитава и обучава , но родителя е важен в този процес и без него е невъзможно.
    Авторитет и уважение трябва да има към хората, които обучават нашите деца . Всички ние сме отговорни!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук