училище
Според изследването процедурата по наказания на ученици е тромава

Процедурата за налагане на санкции на ученици в момента е тромава. Изисква се много писмена работа и обяснения, което е непознато в европейската практика. Това обяви председателят на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ Юлиян Петров.

Профсъюзът изнесе данни за свое национално изследване, според което над 86 на сто от близо 2900 педагогически специалисти, смятат, че процедурата по наказания трябва да бъде олекотена. Повече от 70 процента от педагозите споделят, че налагането на санкции е затруднено заради неуважително, понякога дори скандално отношение от страна на родители.
Сложността на процедурите за налагане на санкции и възможността те да бъдат обжалвани от родителите са сред причините преподавателите да определят санкциите като неработещ инструмент за подкрепа на подрастващите, посочва Петров пред БНР.
46 на сто от анкетираните педагози имат страх от пропуски в процедурите по налагане на санкции, а 25 на сто не разбират тези процедури.
Само 28 % от участниците в изследването не се притесняват да инициират процедура по налагане на санкции на ученик. Синдикатът препоръчва „на родителите  да се вменят ясни задължения, както и финансови санкции при нарушения на училищния правилник“.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук