Учредява се български ВиК холдинг ЕАД-София, с първоначален капитал от 1 млрд. лева, съобщи регионалният министър Петя Аврамова преди заседанието на Министерски съвет.

ВиК холдинг ЕАД-София ще бъде принципал на всички ВиК дружества с държавно участие.

„Подкрепяме предложението за създаването на ВиК-холдинг. Това е навременна мярка“, каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Новият екоминистър заяви още, че много отдавна е имало заделени европейски средства по проекта, но не са усвоени. Предвидените пари са над 104 млн. лева.

„Ако тези средства бяха усвоени своевременно в момента нямаше да се налага да заделяме допълнителни средства. Подобни случаи има в цялата страна“,отбеляза Димитров.

Премиерът Бойко Борисов каза, че имало маса градове, които не са искали да се включат в проектите. Перник много отдавна трябваше да привърши водния цикъл, добави Борисов.

Той разпореди до следващата седмица да бъде изготвен график за работата на всички ВЕЦ-ове, както и за боклука, който се транспортира от чужбина за горене у нас.

„На първо място ни е питейната вода, на второ – производството на ток. Да, много е важно за енергетиката, защото водната енергия е най-изгодна, но не може за сметка на питейната вода“, категоричен е Борисов като се обърна към енергийния министър Теменужка Петкова.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук