Ваксини, Пфайзер

„Срокът на годност на ваксините може да се удължи, това вече се направи за „Пфайзер“. Европейската агенция за лекарствата извърши оценка и потвърди, че срокът може да удължи от 6 на 9 месеца. Това важи както за вече произведени партиди, така и за бъдещо производство. Така че, за всички доставени в страната ваксини, чисто регулаторно, срокът на годност е удължен.“

Това обясни по БНТ Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.

„Всяка промяна в кратката характеристика не е нещо специфично за България, важи за всички останали страни“, обясни Кирилов.

По думите ми това не е прецедент, случва се за лекарствените продукти, когато се натрупват допълнителни данни и след извършване на оценка, срокът на годност бива удължаван.

„В България в момента има партиди със срок на годност до септември, респектирвно сега той е до декември“, обясни Кирилов.

„Близо 6,6 милиона от разрешените до момента ваксини са доставени у нас до момента. Има налични от всички разрешени, около 2,5 милиона са поставените дози, а около 550 000 са дарени на държави извън ЕС. 100 000 дози са препродадени на Норвегия, водят се преговори“, обясни още директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Според него на база честотата на поставяне на дозите е необходимо да бъдат търсени такива варианти, затова се водят активни преговори, подчерта Кирилов.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук