Израел
Снимка: БТА

Израелският Върховен съд отмени закон, около който се градеше цялата същина на спорната съдебна реформа, предложена от премиера Бенямин Нетаняху, пише „Гардиън“.

Аргументирайки се с опасност от сериозно подкопаване на демократичните устои на Израел,

вчера с минимално мнозинство от осем срещу седем гласа върховните съдии решиха да отхвърлят нормативния акт, който на практика щеше да ограничи собствените им правомощия,

като ги лиши от правото да отменят решения на правителството, ако преценят, че те са необосновани.

Решението е удар по позициите на Нетаняху и може да хвърли Израел в политическа криза в момент, когато еврейската държава води война в Газа

и е изправена пред заплахата напрежението около палестинския анклав да прерасне в регионален конфликт,

отбелязва „Гардиън“, цитиран от БТА.

Проектът за реформа доведе до продължителни масови протести, по време на които кабинетът на Нетаняху беше подложен на сериозен вътрешен и международен натиск.

Споровете около предложените промени в съдебната система задълбочиха още повече и без това дълбоките религиозни, етнически и класови противоречия в Израел,

2023 – годината, в която мирът „обърна гръб“ на Близкия изток

внесоха разкол и хаос в армията и навредиха на израелската валута – шекела – и на отношенията със съюзниците, посочва „Гардиън“.

Критично отношение към плана за реформа, когато избухнаха протестите и кризата около нея, изрази и президентът на САЩ Джо Байдън.

Решението за отхвърляне на закона може освен отново да разпали напрежението, което разтърси Израел през лятото, но и да разедини сформираното след нападението на „Хамас“ от 7 октомври правителство на националното единство.

Според анализатори, цитирани от „Уолстрийт джърнъл“, решението на Върховния съд идва в критичен момент за Нетаняху, защото то ще има значителни последици за

17 дни война в Близкия изток: Опасността конфликтът да се разрасне става по-голяма

следвоенния вътрешнополитически живот в Израел, включително по отношение на възможно разследване на провала на разузнаването да осуети атаката от 7 октомври, който нанесе тежки имиджови щети и на министър-председателя.

По-конкретно след вчерашното постановление съдилищата вече ще имат по-голям стимул да принудят правителството да създаде държавна анкетна комисия,

която да изясни всички факти и обстоятелства около действията на службите около нападението на „Хамас“.

Това е важно, защото само държавна комисия може да издаде предписания, които да имат реална и сериозна тежест, заявиха събеседниците на изданието.

Самият Нетаняху се защити от критиките по свой адрес за 7 октомври, заявявайки, че всички въпроси, свързани с търсенето на лична отговорност, ще бъдат разгледани от разследване, което обаче ще бъде направено, когато войната приключи.

Според източниците на „Уолстрийт джърнъл“ при така създалото се положение с отхвърления текст на реформата управляващата коалиция има няколко възможности за действие:

първата е да внесе отново законовата поправка за отмяната на правителствените решение от Върховния съд, само че вече с формулировки, които да бъдат по-нюансирани, или да прокарат закон, който по същество да ограничи правото на върховните съдии да отменят закони.

Но от друга страна, всяка стъпка на Нетаняху против вчерашното постановление, може да парализира работата на военновременния кабинет, съставен след нападението на 7 октомври, допълва „Уолстрийт джърнъл“.

„Вашингтон пост“ коментира решението на Израел да изтегли хиляди войници от Газа, отбелязвайки, че според анализатори това е знак за възможна промяна в тактиката на воденето на войната в Газа

въпреки категоричните изявления от страна на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ), че бойните действия срещу „Хамас“ ще продължат и през новата година.

Според събеседниците на вестника планът, който предвижда

още тази седмица от фронта да бъдат отзовани две бригади,

а след неопределено време и още три, може би цели да се възприеме по-хирургически подход при провеждането на военните операции с оглед на натиска от страна на САЩ и другите страни да бъде намален броят на жертвите сред мирното население в Газа.

Не очакваме бежанска вълна, заради конфликта в Близкия изток, каза военният министър

„Това прилича на първа стъпка към постепенното преминаване към операции с по-нисък интензитет в северната част на палестинския анклав, за което ние призоваваме.

Подобна крачка е възможна благодарение на успехите, които постигна ЦАХАЛ в унищожаването на военния капацитет на „Хамас“ там“, каза пред „Вашингтон пост“ неназован източник от САЩ.

Какво ще остане от Газа, когато свърши войната, гласи заглавието на статия във „Файненшъл таймс“ за съдбата на палестинските бежанци от конфликта.

Изданието отбелязва, че инфраструктурата и икономиката на палестинския анклав са съсипани, а жителите на Газа, които са прогонени от домовете си от бойните действия, се страхуват, че на практика няма да има къде да се върнат, след като войната приключи.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук