Градът в Китай, откъдето започна коронавирусната пандемия, Ухан, частично започна да работи отново след повече от два месеца изолация, посочват от BBC.

Тълпи от пътници бяха забелязани да пристигат на жп гара Ухан в събота.

Според изискванията на властите хората могат да влизат в града, но не и да го напускат.

В Ухан, столицата на провинция Хубей, имаше повече от 50 000 случая на болни от  коронавирус. Най-малко 3000 души в Хубей починаха от болестта.

Но числата са се понижили драстично, според данни на Китай. В събота държавата съобщи за 54 нови случая, възникнали през предишния ден.

Докато се бори да овладее случите, идващи от чужбина, Китай обяви временна забрана за всякакви чуждестранни посещения, дори ако хората имат визи или разрешителни за пребиваване. Освен това ограничава китайските и чуждестранните авиокомпании до един полет седмично.

Развитие на коронавируса по света:

Междувременно вирусът продължава да се разпространява бързо в други страни по света.

Близо 600 000 инфекции са потвърдени в световен мащаб и почти 28 000 смъртни случаи, според данни на университета Джон Хопкинс.
Вече САЩ имат най-голям брой потвърдени случаи на инфекцията – 104 000.
Русия и Ирландия са сред най-новите държави, които въвеждат нови ограничения, за да се опитат да забавят разпространението на вируса. В Русия властите са издали заповед за затваряне на търговски центрове, ресторанти и кафенета.
Във Великобритания служителите на Националната здравна служба ще започнат да се тестват този уикенд, за да проверят дали имат коронавирус.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!