Олексий Неижпапа
На снимката: адм. Олексий Неижпапа /източник:24tv.ua/

Русия ще нападне Украйна под предлог да осигури достъп на вода за Крим, смята украински адмирал, подкрепяйки мнението на някои други експерти. Командващият украинските ВМС Олексий Неижпапа заяви, че Украйна укрепва флота си и се готви за пълномащабна военна конфронтация с Русия в морето. Той нарече началото на възстановяването на Северно-Кримския канал от Руската федерация възможен сигнал за изостряне на ситуацията.

„Веднага щом разберем, че каналът ще започне да се възстановява в Крим … тогава това ще бъде сигурен сигнал, че Руската федерация се готви за мащабна конфронтация. И тогава ще трябва да отговаряме на предизвикателствата“, добави адм. Неижпапа.

Новоназначеният командир на украинските ВМС припомни, че Украйна от 7 години е в „окопна война“ в Донбас и изрази мнение, че „Путин няма да даде региона доброволно“, независимо какво предвиждат Минските споразумения.  Неижпапа смята, че осигуряването на вода за Крим ще бъде само формален повод за руската инвазия. Той предупреди, че войната ще вземе много жертви и ще причини много разрушения.

РБК cъoбщи, чe прeзидeнтът Вoлoдимир Зeлeнcки e възлoжил нa Вoeннoмoрcкитe cили дa ce въoръжaт c рaкeтни кoмплeкcи „Нeптун”, кoитo щe пoзвoлят нa Укрaйнa дa e пo-cилeн игрaч в aквaтoриятa нa Чeрнo и Aзoвcкo мoрe. Зeлeнcки пocoчи, чe Укрaйнa трябвa дa бъдe мoрcкa cилa и oбeщa дa мoдeрнизирa флoтa.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков отрече информациите, че Русия може да нахлуе на територията на Украйна, за да получи достъп до вода за Крим.

„Това е абсолютна глупост. Това е, за съжаление, изкуствена ескалация на антируската истерия в Украйна, която по никакъв начин не помага за разрешаването на ситуацията в югоизточната част на Украйна“, заяви Песков пред репортери в отговор на въпроса дали Руската федерация има планове за нахлуване от Крим на юг на Украйна, за да може Крим да получава вода от Днепър.

Песков обърна внимание на факта, че шефът на Центъра за политическа конюнктура Алексей Чеснаков, който говори по тази тема, не е представител на Руската федерация.

„Алексей Чеснаков, с когото работих повече от една година в президентската администрация, наистина беше служител на президентската администрация по онова време. Сега той не е такъв, по-скоро е много талантлив и добре осведомен руски експерт, но не трябва да бъде наричан руски представител“, каза Песков.

В Донбас прoдължaвaт дa ce вoдят бoйни дeйcтвия, дoкaтo Крим остава oкупирaн oт Руcкaтa фeдeрaция cлeд нeзaкoнния рeфeрeндум прeз 2014 гoдинa.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!