Украинската компания „Укртранснафта” и руската „Транснефт” подписаха споразумение за продължаване действието на договора за транзит на нефт през територията на Украйна за срок от 10 г.

Директорът на „Укртранснафта” Микола Хавриленко и вицепрезидентът на „Транснефт” Сергей Андронов подписаха документ на международна конференция, която се проведе в Загреб.

Според изявлението освен удължаването на договора, споразумението активира редица разпоредби, като отчита текущото състояние на промените на пазара на услуги за транспортиране на нефт в региона.

Основните принципи на сътрудничество между двете компании остават непроменени. По-специално, процедурата за плащане на услуги и механизмът за взаимодействието на ниво технически услуги на двамата оператори за транспортиране на петрол, остават непроменени.

Както украинската информационна агенция съобщи, нетната печалба на „Укртранснафта” намаля с 678 милиона гривни или 31,7% до 1,463 млрд. гривни през 2018г.

Нетните приходи обаче се увеличават с 85,3 млн. гривни или с 2,3% до 3,883 млрд. гривни. Националната енергийна компания  „Нафтогаз” на Украйна притежава 100% от акциите на „Укртранснафта”.

„Укртранснафта” има система от магистрални нефтопроводи с обща дължина от 4 767 километра и 51 помпени станции.

Системата за транспортиране на петрол включва 11 резервоара за съхранение с комбиниран капаците 1 083 000 куб. метра.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!