Соледар, Украйна
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/Facebook

Украинските сили, защитаващи Бахмут, са подложени на все по-силен натиск от страна на руските сили, съобщи британското военно разузнаване в събота, като в източния град и околностите му се водят интензивни боеве.

Украйна укрепва района с елитни части, докато редовната руска армия и силите на частната военна група „Вагнер“ са навлезли още по-напред в северните покрайнини на Бахмут, съобщи британското министерство на отбраната в ежедневния си разузнавателен бюлетин.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна заяви в публикация във Facebook късно в събота, че руските войски се опитват, но не успяват да обкръжат Бахмут, като добави, че защитниците са отблъснали многобройни атаки в и около града.

Битката продължава вече седем месеца. Една руска победа в града, който преди войната е имал население от около 70 000 души и е бил разрушен при настъплението, ще даде на Москва първата голяма награда в скъпоструващата зимна офанзива, пише „Ройтерс“.

Олех Жданов, известен украински анализатор на военните въпроси, заяви късно в събота, че не може да открие непосредствени признаци, че Киев ще нареди отстъпление от града.

„В момента ситуацията е повече или по-малко стабилизирана. Що се отнася до напредването на руските войски, ние на практика спряхме (него)“, каза той в интервю, излъчено в YouTube.

Британското министерство на отбраната съобщи, че два ключови моста в Бахмут са били разрушени през последните 36 часа, като добави, че маршрутите за снабдяване на украинските войски от града са все по-ограничени.

Единият от тези мостове е свързвал Бахмут с последния основен маршрут за снабдяване на града от държания от украинците град Часов Яр, на около 13 км на запад, съобщи то.

В петък руската артилерия обстрелваше последните пътища от Бахмут, като целта беше да завърши обкръжаването на обсадения град и да приближи Москва до първата ѝ голяма победа във войната от шест месеца насам.

Украинският генерален щаб съобщи също, че руските атаки са били осуетени в селата Васюковка, Орехово-Василевка, Дубово-Василовка и Григоровка, които се намират на север от центъра на Бахмут.

Русия твърди, че Бахмут ще бъде крайъгълен камък за завършване на превземането на индустриалния регион Донбас – една от най-важните цели на Москва.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски, който определи Бахмут като „крепост“, в събота благодари на защитниците в града във видеопослание, но не даде подробности за боевете.

Всичко за войната срещу Украйна – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук