Украински журналисти създадоха сатирична новинарска емисия, в която се фокусират единствено върху разобличаването на фалшиви новини за страната им, които са публикувани от Руски телевизии, интернет сайтове и печатни издания.

Проектът е озаглавен „Спри лъжите”, а негов главен редактор е Брайън Бонер.  Идеята се е родила още през 2014г. Тогава обаче е създадена само онлайн платформа, която класифицира новините от Русия като верни и неверни. В момента вече предаването се излъчва в ефира на общо 30 украински телевизионни канала.  Освен това програмата е превеждана на 10 езика, сред които английски, немски, френски и португалски, и е публикувана в различни интернет сайтове.

Според канадския журналист с украински корени Марко Супрун, сатирата е добър подход за развенчаване на фалшиви новини.

„Много от нещата, които излизат от Кремъл са просто нелепи и дори смешни. Затова сатирата е един добър подход за една подобна инициатива. Така хората гледат с на смешка на новинарски заглавия от рода „Украйна е виновна за йод-131, който плава из Европа”. Трябва да се борим с дезинформацията на населението. Подобни фалшиви новини убиват истинския смисъл на журналистиката”, посочи Супрун.

„Спри лъжите” получава финансиране от британското посолство в Киев и Фондация отворено общество, създадена от бизнесмена Джордж Сорос.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук