Война в Украйна
Жилищен квартал в украинския град Харков, ударен от руски бойни дронове, 4 април 2024 г/ Снимка: АП/БТА

Масираните ракетни удари по украински градове и енергийна инфраструктура, които Русия нанесе през последните две седмици, донякъде отклониха вниманието от ситуацията на фронта. Въпреки това тя остава сложна за украинската армия.

Русия продължи настъпателните си действия дори след превземането на Авдеевка през февруари. Според редица западни медии и военни анализатори, преди няколко дни Русия е извършила едва ли не най-голямата танкова атака за целия период на военните действия. Близо до село Тоненкое, западно от Авдеевка, както пишат украинските военни кореспонденти, украинските въоръжени сили са успели да спрат атаката, унищожавайки 20 от общо 48 единици руска техника.

Украйна има нужда от стратегическа отбрана

Липсата на успех на украинската контраофанзива през 2023-а година, настоящото настъпление на Русия и нейните по-нататъшните офанзиви, както и недостигът на боеприпаси и блокирането на военната подкрепа на САЩ за Украйна поставят Киев в неизгодно положение, казва германският военен експерт Волфганг Рихтер.

Освен това на украинската армия не ѝ достигат войници. За да преодолее този проблем, Украйна понижи наборната възраст от 27 на 25 години. Според Рихтер бившият главнокомандващ на украинските въоръжени сили Валерий Залужний „е бил прав в оценката си на ситуацията в смисъл, че Украйна трябва да премине към стратегическа отбрана и че недостигът на жива сила трябва да се запълни чрез допълнителна мобилизация“.

Рихтер обяснява концепцията за стратегическата отбрана така: „при недостига на сили частите трябва да се концентрират, фронтът да се изравни, да не се защитават твърде големи територии, а те да бъдат предадени, ако задържането им не е оправдано или ако има риск собствените войски да бъдат обкръжени“. Според Рихтер Украйна трябва да се съсредоточи върху изграждането на отбранителни укрепления, по-специално на втората и третата линия на отбрана. „Това изисква време. Но дава предимства на отбраняващата се страна“, убеден е той.

Атаките с дронове срещу Русия имат военен и психологически ефект

В същото време не може да се говори за липса на военни успехи на Украйна като цяло. През март части на Руския доброволчески корпус, легиона „Свобода за Русия“ и Сибирския батальон, воюващи на страната на украинските въоръжени сили, пресякоха украинско-руската граница и се сражаваха с руската армия на нейна територия. Но основните успехи на Украйна са свързани не толкова със събитията на фронта, а по-скоро с ударите по цели дълбоко в Русия – по складове за гориво, петролни рафинерии или, както в Татарстан наскоро, дори завод за безпилотни самолети.

Според Нико Ланге, експерт на Мюнхенската конференция по сигурността и бивш служител на германското министерство на отбраната, подобни удари „имат голям смисъл“ за Украйна, тъй като безпилотните самолети са сравнително евтини и Русия очевидно не може да направи почти нищо срещу тях.

Другият ефект от украинските атаки според Ланге е психологически. Много руснаци остават с впечатлението, че „Русия не може да защити страната си“. „Разбира се, с пропаганда винаги може да се отклони вниманието към други въпроси, но ми се струва, че това има и психологически ефект вътре в Русия“, казва експертът.

Четири елемента на настоящия етап от войната

Ланге разделя сегашния ход на войната на четири елемента. Сред тях са засилените атаки на Русия срещу украинската енергийна инфраструктура, опитите за настъпление на изток след превземането на Авдеевка и атаките на Украйна с дронове срещу руски промишлени обекти. Друг елемент на войната, според експерта, е военната активност на Украйна в черноморския регион. „Украйна все още е в състояние да влияе на ситуацията – както с ракети, така и с дронове. А корабите и логистиката на Русия имат проблеми там“, казва Ланге. Въпреки това той смята, че настъплението на руските войски на изток след Авдеевка не е имало голям успех. „И ако Русия не може да напредне сега, когато има проблем с боеприпасите в Украйна и въпросът с мобилизацията не е решен, то за Русия ситуацията само ще се влоши, когато тези въпроси бъдат решени“, предполага експертът.

Той припомня инициативата на Чехия за закупуване на боеприпаси за украинската артилерия, която „вече дава резултати“, както и първото четене на закона за мобилизацията в Украйна. Нико Ланге е убеден, че Русия вече не разполага с достатъчен капацитет за настъпателни операции. „Според мен тактиката на Русия изглежда така: ако не можем да превземем определен обект, ще унищожим всичко“, казва той, визирайки нападенията над големи украински градове през последните седмици. „Това изобщо не се вписва в руския наратив за „нашите хора, които трябва да бъдат защитени“. Това е просто разрушителната, брутална и цинична игра на Русия.“

Нови системи „Пейтриът“ за Украйна?

На среща на Съвета НАТО-Украйна генералният секретар на Алианса заяви, че развитието на ситуацията на фронта през следващите седмици и месеци зависи от това дали съюзниците ще успеят да се обединят и да предоставят на Украйна цялата необходима военна подкрепа. „Или съюзниците от НАТО ще успеят да мобилизират подкрепа и Украйна ще успее да си върне по-голяма част от територията си. Или няма да успеем да мобилизираме тази помощ и тогава съществува реален риск Русия да завземе нови територии и да се окажем в още по-опасна ситуация“, заяви Йенс Столтенберг.

Преди срещите по повод 75-ата годишнина от основаването на НАТО украинският външен министър Дмитро Кулеба отново поиска от съюзниците в Алианса да предоставят системи за въздушна отбрана „Пейтриът” на Украйна. Аргументите на Кулеба по време на срещата изглежда са били убедителни, тъй като Столтенберг отбеляза на заключителната пресконференция, че членовете на Алианса „разбират спешността“ на предоставянето на системи за противовъздушна отбрана на Украйна и някои от тях са се съгласили да проучат оръжейните си запаси, „за да видят дали могат да предоставят повече противоракетни системи, по-специално „Пейтриът“, а и да гарантират, че системите, които вече са в Украйна, разполагат с боеприпаси и резервни части за правилното си функциониране“.

*Текстът е публикуван в „Дойче Веле„. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ

Още актуални анализи – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук