Зима в Украйна
Снимка: БГНЕС/ЕПА

Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното денонощие.

Украйна ще евакуира цивилни от наскоро освободените райони на Херсонска и Николаевска области. Жителите на двата южни региона бяха посъветвани да се преместят в по-безопасни райони в централната и западната част на страната, на фона на опасенията, че щетите върху инфраструктурата, причинени от войната, са твърде сериозни, за да могат хората да издържат зимата.

Руските войски са обвинени в изгаряне на тела на сметище в края на Херсон по време на окупацията им. Жители и работници на обекта казаха пред Guardian, че са видели руски открити камиони да пристигат на обекта, носейки черни торби, които след това са били запалени, изпълвайки въздуха с голям облак дим и мирис на горяща плът.

Проблеми с тока ще има до март 2023 г

Украинците най-вероятно ще живеят с прекъсвания поне до края на март, каза ръководителят на голям енергиен доставчик в понеделник, след като правителството започна евакуацията в Херсон.

Половината от енергийната инфраструктура на Украйна е повредена от руски атаки, оставяйки милиони хора без електричество и вода с настъпването на зимата и температури под нулата, каза президентът Володимир Зеленски.

Основният сценарий е, че ако няма нови атаки върху електрическата мрежа, тогава при сегашните условия на производство на електроенергия, дефицитът може да бъде равномерно разпределен в цялата страна. Това означава, че прекъсванията ще бъдат навсякъде, но по-малко трайни.

Има и различни прогнози за развитието на тази ситуация и те изцяло зависят от атаките на Русия.

Здравна криза

Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че здравната система на Украйна е „изправена пред най-мрачните си дни във войната досега“. Регионалният директор на СЗО за Европа, д-р Ханс Хенри П Клуге, призова за създаването на „хуманитарни здравни коридори“ към всички райони на Украйна, наскоро възвърнати от Киев, както и тези, окупирани от руските сили.

АЕЦ „Запорожие“

Кремъл заяви, че е загрижен от украинския обстрел на Запорожката атомна електроцентрала, която е под руски контрол. Юрий Сак, съветник на министъра на отбраната на Украйна, възрази, че обстрелът на завода в Запорожие е руска тактика, целяща да прекъсне електроснабдяването и да „замрази украинците до смърт“. Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова членовете на НАТО да гарантират защитата на атомните електроцентрали на страната му от „руски саботаж“.

Ядреният надзорен орган на ООН трябваше да направи оценка на Запорожката централа в понеделник. Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) заяви, че силите, които стоят зад обстрела, са си „играли с огъня“ и подобни атаки рискуват голяма ядрена катастрофа.

Всичко за войната в Украйна – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук