дрон, Байрактар ТБ2

Украйна получи безпилотни летателни апарати (БЛА), закупени от Турция, съобщи украинският президент в четвъртък.

„Съвременните безпилотни летателни апарати Bayraktar TB2 вече са в Украйна“, заяви Петър Порошенко в „Туитър“.

По-рано през януари президентът обяви, че Украйна е подписала споразумение за закупуване на въоръжени безпилотни летателни апарати Bayraktar TB2 от Турция за украинската армия.

„Ние продължаваме да укрепваме армията си с модерни видове оборудване и оръжия“, добави той.

Той подчерта, че закупуването на въоръжени БЛА е част от партньорска програма между Украйна и страните-членки на НАТО. Порошенко заяви, че следващата стъпка на програмата е създаването на съвместно украинско-турско предприятие в югоизточния град Запорожие на Украйна, което ще произвежда компоненти за модерна безпилотна технология.

Въз основа на споразумението през януари, турският производител на БЛА Байкар е трябвало да произведе шест Bayraktar TB2 и да ги достави до Украйна за една година. Заедно с безпилотни летателни апарати са посочени и три наземни контролни станции и оборудване, както е планирано за доставка.

Bayraktar TB2 е използван от турските въоръжени сили и дирекцията за сигурност на Турция от 2015 г. насам.

Оръжието TB2 е разработено за тактически разузнавателни и надзорни мисии и може да носи муниции, да извършва нападения и има прецизна система за лазерно насочване. От януари 2019 г. турските въоръжени сили разполагат с флот от Bayraktar TB2.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!