Война в Украйна

Украйна се обърна към западните страни с молба за по-бързи доставки на оръжия, тъй като по-добре въоръжените руски сили нахлуват в източната част на страната, както и за хуманитарна помощ в борбата с нарастващите епидемии от смъртоносни болести, пише Ройтерс.

В Северодонецк, малкия град, който се превърна в център на настъплението на Русия в Източна Украйна и една от най-кървавите точки в продължаващата вече четвърти месец война, бяха регистрирани нови тежки боеве.

Войната в източната част на страната, където Русия съсредоточава вниманието си, сега е предимно артилерийска битка, в която Киев е силно превъзхождан, твърдят украински представители. Това означава, че развоят на събитията може да бъде обърнат само ако Вашингтон и други страни изпълнят обещанията си да изпратят повече и по-добро въоръжение, включително ракетни системи.

„Сега това е артилерийска война“, казва Вадим Скибицки, заместник-ръководител на военното разузнаване на Украйна, пред британския вестник „Гардиън“.

„Сега всичко зависи от това, което Западът ни дава. Украйна разполага с една артилерийска установка срещу 10-15 руски артилерийски установки.“

Германия, която е сред най-големите доставчици на оръжия след нахлуването на Русия, но е критикувана, че бавно доставя тежкото въоръжение, от което Киев твърди, че се нуждае, планира да преразгледа правилата си за износ на оръжие.

Холера

На юг кметът на превърнатия в руини от руската обсада Мариупол заяви, че санитарните системи са разбити, а по улиците гният трупове.

„Има епидемия от дизентерия и холера“, заяви Вадим Бойченко пред националната телевизия. „Войната, която отне над 20 000 жители… за съжаление, с тези огнища на инфекции, ще отнеме живота на още хиляди мариуполци“, каза той и добави, че някои кладенци са били замърсени от трупове.

Бойченко призова ООН и Международния комитет на Червения кръст да създадат хуманитарен коридор, който да позволи на останалите жители да напуснат града, който сега е под руски контрол.

В кратък обзор на по-широките последици от войната Агенцията по прехраната на ООН заяви, че намаленият износ на пшеница и други хранителни стоки от Украйна и Русия може да причини хроничен глад на още до 19 млн. души по света през следващата година.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук