sup_lavra

Министерството на правосъдието на Украйна отмени прехвърлянето на комплекса от сгради на Свято-Успенската Почаевска Лавра в полза на Украинската православна църква – Московски патриархат, гласи изявление на първия заместник-министър на правосъдието Елена Сукманова.

„Комисията на Министерство на правосъдието за разглеждане на жалби в областта на държавната регистрация удовлетвори жалбата на Кременско – Почаевския държавен историко-архитектурен резерват и отмени незаконната пререгистрация на комплекса сгради на манастира Свято-Успенска Почаевска Лавра“, цитират нейните думи от пресслужбата на отдела.

Според Сукманова членовете на комисията са стигнали до извода, „че държавната регистрация на правото да се използва комплексът от сгради на Свято-Успенската Почаевска Лавра – Успенския събор, Троицкия събор, монашеските килии, архирейския дом, камбанарите, сградата над портала – е извършена в нарушение на действащото законодателство“.

„Именно затова решението за държавна регистрация е отменено, а държавният регистратор, който го е извършил, е с блокиран достъп до държавния регистър за недвижими имоти“, отбелязва тя.

Това решение, съгласно закона, може да бъде оспорено в съда.

На 15 ноември полицията на Тернополска област на Украйна откри углавно дело по подозрение за незаконното прехвърляне на редица съоръжения на манастира Свято-Успенска Почаевска Лавра за ползване от Украинската православна църква през 2003 г. по заповед на Виктор Янукович, който по това време беше министър-председател на страната. Документът от прокуратурата на Тернополска област също така е отбелязано, че информация за наличието на договор за прехвърляне на съоръженията на Почаевската Лавра за ползване или наемане е предмет на досъдебно разследване.

Свято-Успенската Почаевска Лавра е православен манастир в Почаево Тернополска област, най-големият православен църковен комплекс и манастир в Западна Украйна и вторият в страната след Киевско-Печорската лавра. Според легендата, манастирът е основан от монасите на Киевско-Печорската лавра, които са избягали от нашествието на татарите през 1240 г. Първото споменаване датира в летопис от 1527 г. От 1997 г. Лаврата е под юрисдикцията на митрополита на украинската православна църква (Московски патриархат). На 20 октомври 2018 г. Евстратий Зоря, говорител на неканоничната Киевска патриаршия (КП), каза, че Киево-Печерската и Свято-Успенската Почаевска Лавра в Украйна се намират в подчинени на тях „според решенията от съборите през 1991 и 1993 г.“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук