Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников
Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников/ Снимка: БТА

Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното денонощие.

Министърът на отбраната на Украйна ще бъде преместен на друга държавна длъжност, заради корупционния скандал в Украйна, обяви близък съюзник на президента Володимир Зеленски. Позицията му беше застрашена, след разкрития, че министерството на отбраната плаща двойно и тройно цената на храната, отколкото се продава в супермаркетите,  за да снабдява войските на фронтовата линия. Алексей Резников ще бъде заменен от Кирило Буданов, ръководител на военното разузнаване на Украйна.

Руска офанзива в навечерието на първата годишнина от началото на войната в Украйна

Украйна се подготвя за евентуална руска офанзива този месец, която се очертава да съвпадне първата годишнина от нахлуването на Русия в Украйна.

„Вече има много съобщения, че окупаторите искат да направят нещо символично през февруари, за да се опитат да отмъстят за пораженията, претърпяли през изминалата година“, каза президентът Володимир Зеленски в традиционното си обръщение в неделя вечерта. „Виждаме този повишен натиск в различни области на фронтовата линия, както и натиск в информационното поле“, допълни той.

Киев има резервите да удържи силите на Москва, въпреки че последните западни военни доставки няма да пристигнат навреме, твърди министърът на отбраната Резников.

„Не всички западни оръжия ще пристигнат навреме. Но ние сме готови. Създадохме наши ресурси и резерви, които можем да разгърнем, и с които можем да удържим атаката“, съобщи той.

Резников добави, че атаката ще бъде по „символични“ причини, но ресурсите на Русия не са готови от военна гледна точка.

„Въпреки всичко очакваме евентуална руска офанзива през февруари. Това е само от гледна точка на символизма. Не е е логично от военна гледна точка. Защото не всичките им ресурси са готови. Но въпреки това го правят“, каза той.

Тежки боеве в Източна Украйна

Русия постепенно засилва атаките и се приближава към източния град Бахмут. Министерството на отбраната на Украйна твърди, че Москва губи „500 убити и ранени всеки ден в Бахмут“ – цифра, която не е възможно да се провери.

Британското министерство на отбраната заяви, че Бахмут става „все по-изолиран“и отбелязва, че Русия владее двата главни пътя към града. Заплахата от директен артилерийски огън затруднява снабдяването на отбранителните сили в града.

Русия търси връзки с Иран и Ирак

Иран и Русия се стремят да построят фабрика в Русия, която да доставя повече от 6000 ирански дрона за войната в Украйна, твърдят доклади. Wall Street Journal пише, че двете правителства напредват с плановете си, и че иранска делегация е отишла в Русия през януари, за да посети планираното място за построяване на фабриката.

Руският външен министър Сергей Лавров пристигна в Ирак в неделя за разговори относно енергийната и продоволствената сигурност с оглед на конфликта в Украйна, каза говорител на иракското външно министерство. Лавров ще посети Мали тази седмица, в пътуване, което според правителството на западноафриканската страна ще засили връзките в областта на отбраната и сигурността. Това ще бъде първият път, когато руски външен министър посещава Мали. То е част от стремежа на Москва да разшири влиянието си върху африканските страни.

Наложената от ЕС забрана за руски петролни продукти влиза в сила

27-членният блок забранява руските рафинирани петролни продукти, като например  дизелово гориво. ЕС се присъединява към САЩ и други съюзници в налагането на таван на цените върху продажбите в незападни страни.

Забраната за руски суров петрол влезе в сила на 5 декември. Разширяването на обхвата на петролните продукти ще означава, че 70% от руския енергиен износ вече ще бъде обект на санкции. Нефтопродуктите представляват една трета от руския петролен износ.

Всичко за войната в Украйна – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук