Рап/фолк групата Kalush Orchestra беше фаворит на букмейкърите за спечелване на тазгодишното издание на историческия певчески конкурс с песента си „Стефания“.

Изпълнението ѝ беше високо оценено по време на първия полуфинал.

След изпълненото с напрежение обявяване на публичното гласуване стана ясно, че Украйна е получила най-високите оценки на публиката от цяла Европа и Австралия с 439 точки.

След обобщаването на тези цифри Украйна спечели победата с общо 631 точки.

Това е третата победа на страната след победите през 2004 г. и 2016 г.

Анализатори прогнозираха, че макар нахлуването на Русия в Украйна все още да не е осигурило на страната членство в НАТО и ЕС, има огромна вероятност да я тласне към третата ѝ победа в ежегодния конкурс за песен „Евровизия“, припомня БГНЕС.

Изпълнението на „Стефания“ от оркестър Kalush Orchestra – песен, за която се твърди, че е посветена на майката на фронтмена Олег Псюк и съдържа думи като „Винаги ще намеря пътя към дома, дори ако всички пътища са разрушени“, стана фаворит за победа на финала.

И въпреки че участниците в „Евровизия“ официално обещават, че песенният фестивал „в никакъв случай няма да бъде политизиран“, поради войната в Украйна ангажиментът за политическа неутралност на Европейският съюз за радио и телевизия (EBU), обединението на обществените медийни организации, което провежда конкурса „Евровизия“, беше подложен на сериозно изпитание.

Украинската група Kalush Orchestra пише „Стефания“ преди инвазията, но песента е изпълнена с едва прикрити патриотични чувства: „Майка Стефания, майка Стефания; полето цъфти, но косата й посивява“. Песента привидно е за едноименната майка на фронтмена Псюк, но текстът звучи много силно, сякаш е написан за родината му. „Тя ме люлееше като бебе, тя ми даде ритъм“, се казва в един от стиховете. „И не можеш да ми отнемеш силата на волята, тъй като я получих от нея.“

На второ място в конкурса се класира Великобритания с 466 точки, а на трето – Испания с 459 точки

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук