Умалени модели на 45 културно-исторически обекта, разположени от двете страни на Дунава в България и Румъния, представят най-интересните паметници в трансграничната зона. Те са подредени в изложба в „Канев център“ в Русе, като това е първият град, където гостува интересната експозиция.

Културно - исторически обекти България Румъния

Тя е разделена на две части, като по средата е представена река Дунав. Цялата инсталация е с дължина 18 метра и е широка 4 метра, като има светлинни и звукови ефекти, включително и макети на кораби и хора.

Културно - исторически обекти България Румъния

От българска страна са показани 24 макета на обекти от Северна България. Сред тях са умалени модели на двата моста над река Дунав – при Русе-Гюргево и Видин-Калафат, на крепостта Баба Вида, на джамията „Осман Пазвантоглу“, на църквата на Клисурския манастир, на парахода „Радецки“, на националния парк „Христо Ботев-връх Околчица“, на архитектурно-парковия комплекс „Дворецът“ в Балчик. Велико Търново присъства с Патриаршията, разположена в крепостта Царевец, и църквата „Св. Димитър Солунски“. Русе е представен с макети на сградата на операта, на музея и на библиотеката.

Културно - исторически обекти България Румъния

Румъния присъства с модели на 21 културно-исторически обекта, сред които на Двореца на културата „Теодор Костеску“, на катедралата „Свети Александър“, на часовниковата кула в Гюргево, на водната кула в Кълъраш.

Културно - исторически обекти България Румъния

Изложбата ще остане в Русе до 1 декември тази година, след което ще бъде представена в Плевен, Добрич и в Монтана, а също и в четири румънски града.

За още интересни статии, анализи, коментари и интервюта следете страницата ни във Фейсбук Дебати.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!