Украйна - Русия, преговори

Руските и украинските преговарящи приключиха кръга от мирни преговори в Истанбул, като и двете страни изразиха умерен оптимизъм. Това се случва на фона на множество жертви, граждански трагедии, на огромни разходи за войната и за двете страни, както и под натиска на европейската дипломация, която желае бързо приключване заради огромните загуби за евроикономиката. Всички тези фактори доведоха до смекчаване на позициите и на Киев, и на Москва на днешната среща.

След срещата украинската страна заяви, че има достатъчен напредък, за да се проведе среща между президентите на двете страни. Въпреки това руският главен преговарящ Медински заяви, че среща между Путин и Зеленски е възможна само ако споразумението е одобрено от външните министерства на двете страни.

Русия също заяви, че разговорите са били „конструктивни“, което поражда надежди, че може да се постигне напредък към прекратяване на войната.

След разговорите украинските преговарящи заявиха пред репортери, че Киев би се съгласил на неутрален статут, ако бъде въведена система за гарантиране на сигурността. Те заявиха, че в рамките на новата система Израел, Полша, Канада и Турция биха могли да бъдат сред гарантите за сигурността на Украйна.

Неутралният статут би включвал забрана за разполагане на чуждестранни военни бази на украинска територия.

За да влезе в сила окончателното споразумение с Русия, е необходимо да има пълен мир в цяла Украйна, подчерта украинската страна и добави, че ще е необходим референдум в Украйна относно условията на окончателното споразумение.

Те предложиха също така да се проведат консултации с Русия относно статута на Крим.

Русия пък се ангажира ограничи част от военните си дейности. Генерал Александър Фомин, заместник-министър на отбраната на Русия, заяви пред репортери, че Русия ще намали военната си активност около Киев и Чернигов.

„За да се повиши взаимното доверие и да се създадат необходимите условия за по-нататъшни преговори и постигане на крайната цел – съгласуване и подписване на (споразумение), беше взето решение за радикално, в голяма степен, намаляване на военната активност в направленията Киев и Чернигов“, заяви Фомин пред репортери.

Според информационната агенция АП украинските военни са заявили, че са отбелязали изтегляне на войските около Киев и Чернигов. Пентагонът обаче заяви, че не може да потвърди тези съобщения.

На фона на умерения оптимизъм остава ясно, че най-сложен ще бъде случаят със зависимостта или независимостта на Крим и Донбас, като най-вероятно този въпрос ще се разреши последен на среща на по-високо ниво – между Зеленски и Путин или Лавров и Кулеба.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук