В морската ни столица се проведе важната среща между лидерите на Европейския съюз и турския президент Реджеп Ердоган. Очакванията към нея бяха умерени на фона на напрежението между преговарящите страни, но главната задача бе постигане на основи за разведряване в обтегнатите отношения. Според изказванията след края й все пак изглежда, че има основи за излизане от кризата.

Важен двигател за осъществяване на това събитие бе българският премиер Бойко Борисов, който смята срещата за добра възможност за съхраняване на споразумението ЕС-Турция за бежанците. То е ключово за опазване на българските, следоветално и на европейските граници.

„Поставил съм всички въпроси пред президента Ердоган – намесата на изборите и имотите на тракийските българи – заяви министър-председателят Бойко Борисов – турските претенции не са по-малко – за имотите на мюфтийствата, за обезщетенията, за Възродителния процес, за пенсиите, управлението на водите, културните паметници… За да не бъркаме тази лидерска среща с вътрешните въпроси, мисля, че с външните министри със съответните комисии биха могли да решат тези въпроси“.

Борисов подчерта, че България и Турция имат огромен успех в енергетика. „Още юли месец интерконекторът с Турция ще бъде готов“, каза той.

Според Борисов най-важната цел на срещата е постигната. „Най-важната си цел, която поставихме да си гарантираме външната си граница, като граница на Шенген“ е изпълнена“, подчерта той и определи разговорите като конструктивни.

В срещата взеха участие и председателя на Европейския съвет Доналд Туск и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

„По темата за бежанците Турция и ЕС остават много близки партньори – заяви Туск – Турция трябва да спазва демократичните стандарти. Искаме да окуражим Турция да работи със Съвета на Европа и да не уронва човешките права“.

Обсъждането не подмина и конфронтацията на Турция с Кипър и Гърция. Тя е сериозен източник на несигурност в отношенията между Анкара и Брюксел и възможен корен на бъдещи дипломатически проблеми. Председателят на Европейския съвет подчерта, че все още съществуват притеснения за някои от действията на Турция в Егейско море и задържането на граждани на ЕС.

„Кипър има право да проучва своите ресурси. Това е изключително важно и по линията на успешното обединяване на Кипър, за да могат да се постигнат добри отношения между Кипър и Турция, между Гърция и Турция“, подчерта Туск.

Военната операция на Турция в Африн също е обект на разговорите, като ЕС е изразил своите опасения от някои действия на Анкара в сирийския град.

Преди тръгването си за Варна Ердоган заяви, че отива да изрече истината за провала на европейските лидели да реализират сделката за бежанците с неговата страна, но много анализатори смятат това за конюнктурно изказване за вътрешна консумация. Президентът все пак изрази надежда, че срещата в българския курорт ще съживи кандидатурата за членство на Турция и ще премахне пречките по пътя й.

„Надявам се периодът на лоши взаимоотношения между Турция и ЕС да е останал в миналото – каза турският държавин глава на пресконференцията след срещата в резиденция „Евксиноград“. Той отбеляза, че за него е удоволствие да присъства на срещата във Варна и благодари на премиера Борисов за поканата.

По думите на Ердоган той и европейските лидели са съгласни, че трябва да се работи още повече за членството на странта му в ЕС. Обсъдени са били и стъпките за подобряване на отношенията. Президентът подчерта, че сега неговата страна носи отговорност за близо 4 милиона бежанци от Сирия и Ирак и за всички тях ще бъде от голяма помощ, ако Турция получи останалите 1,2 млрд евро от помощта на ЕС.

„Споделяме с Турция геостратегически интереси свързани със сигурността и в енергийното снабдяване – заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер – Искам Турция да бъде истински стратегически партньор на ЕС. Трябва да поддържаме честен диалог. Вярвам, че ЕС и Турция правят голяма грешка, когато описват различията, които ни разделят, но никога не описваме общите неща, които ни правят партньори. С нашите турски приятели имаме общи интереси“. Според него „само обединени ще успеем да се справим с това „ужасно бедствие тероризма“.

Юнкер смята, че споразумението между ЕС и Турция за мигрантите е много успешно и това се дължи на Турция, която е приютила на своя територия милиони бежанци от Сирия. „Това показва, че Турция може да бъде солидарна с ЕС. За това трябва да й благодарим много“, каза председателят на ЕК. Той успокои Ердоган, че не трябва да се притеснява за отпускането на 3 милиарда евро за бежанците. 4Ангажиментът на ЕС ще бъде спазен“ – обеща Юнкер. Той е против идеята да се прекратят преговорите с Турция за ЕС.

„Аз съм гарант, че ще продължат преговорите с Турция. Трябва да се продължат усилията. Турция трябва да подобри своите отношения с държавите-членки на ЕС. Ще говоря за Кипър и Гърция. Това е абсолютно необходимо, ако искаме подобряване на отношенията“ – подчерта Юнкер.

По въпроса за турските операции в Сирия той допълни, че те трябва да се осъществяват в съответствие с международното право.

Председателят на ЕК припомни, че ЕС е осъдил опита за преврат от 15 юли 2016 г.  и изрази своята загриженост заради арестите на гръцки граждани и журналисти.

„Не искам да оставате с неясни послания от нас. Тази среща беше добра и полезна. Имахме възможността да говорим съвсем открито. Имали сме доста срещи на тема ЕС-Турция и изводът винаги е, че ЕС и Турция трябва да вървят ръка за ръка заедно напред“ – подчерта Юнкер.

 

 

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук