Находка в Хераклея Синтика
Находката в Хераклея Синтика/ Снимка: БТА

Голяма мраморна статуя, чиято височина е над човешки ръст, откриха археолозите при проучвания в античния град Хераклея Синтика край Петрич, съобщи пред медиите ръководителят на разкопките проф. д-р Людмил Вагалински.

Статуята е на божество и е много добре запазена, допълни той, цитиран от БТА.

Проф. Вагалински посочи, че находката е открита в Клоака Максима (Големия канал на античния град) и учените не са очаквали да намерят нещо там.

За разлика от всички останали, открити досега, тази статуя се оказва изключително добре запазена.

В този район, където е големият канал, основната ми грижа е как да запазим античните градежи, които сме разкрили преди шест години“, посочи археологът.

По думите му този участък е частен и общината не може да проведе трайна консервация и реставрация като в общинския парцел.

Тези строежи и стени, които са частен имот, ерозират. Именно поради тази причина са решили да отворят решетките на канала, които са сложили за безопасност и да проверят какво е състоянието му.

Почиствайки много внимателно, за да установим какво е състоянието на стените, се видя мрамор, разказа проф. Вагалински. След като са продължили с почистването, започнала да се очертава и статуята.

В момента се работи по пълното разкриване на фигурата. След това тя ще бъде извадена и занесена в Историческия музей в Петрич, каза ръководителят на разкопките.

Проф. Вагалински предполага, че някогашните жители на града са положили статуята в пръстта на това място след голямото земетресение през IV век – за да съхранят за по-добри времена едно от старите си божества в период, когато християнството вече е официалната религия.

Над два метра е и вероятно изобразява Хермес, едно от най-популярните божества в този район – коментира професорът. Предстои ни още много работа и не искам да прибързвам със заключенията, но отсега мога да кажа, че тази антична статуя е не само най-добре запазената сред откритите тук, а и изобщо на територията на България“, каза още той.

„Някои ще го нарекат „късмет“. Но не е само това – зад всички тези археологически открития стои огромен труд, талант и сърце на човек, който се раздава до последно…“, коментира откритието във Фейсбук журналистката и писател Ирина Вагалинска, редактор в Archaeologia Bulgarica.

Вагалинска е и автор на новия исторически роман „Мистерии в Хераклея Синтика“, припомня „Сега“.

Очакванията на археолозите този сезон разкопките в античния град да продължат между три и четири месеца.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук