Денис Капустин и неговият РДК дадоха специална пресконференция, след като руското МО ги обяви за "разгромени". Снимки: ЕПА/БГНЕС

Диверсионните групи, които в понеделник пресякоха границата на Белгородска област и се биха на руска територия с руската армия, се върнаха в Украйна и дадоха официална пресконференция. На която обещаха нови диверсии.

Руският доброволчески корпус (РДК) и Легионът „Свобода за Русия“ са съставени единствено от руснаци, противници на режима на Путин. Имат свои знамена и символи. Всички воюват на страната на Украйна и не го крият. Но след края на конфликта имат свои идеи за преустройство на родината си.

Именно тези диверсионни групи Кремъл обяви вчера за „разгромени“, а „остатъците от националистите – унищожени на украинска територия“. Според говорителя на руското МО Игор Конашенков „в хода на боевете бяха убити повече от 70 диверсанти“.

Истината, както можеше да се очаква, се оказа доста по-различна.

Мисля, че ще ни видите пак от онази страна. Не мога да ви разкривам детайли, нито направление – границата е достатъчно дълга“, заяви пред журналистите командирът на РДК Денис Капустин (с позивна White Rex).

Той съобщи, че след боевете на руска земя убити от неговия корпус няма, а двама са ранени. Представители на Легиона „Свобода за Русия“, които също участваха в пресконференцията, заявиха, че техните загуби в операцията са двама убити и 10 ранени.

Тези диверсанти не изглеждат много унищожени.

Журналистите питаха командира на РДК чие е оръжието, с което са осъществили операцията, защото руснаците твърдят, че са използвани американски джипове. Естествено, не получиха пряк отговор:

Аз много добре знам откъде съм получил оръжието си. За съжаление – не от западните ни партньори. Както навремето каза Владимир Путин: „От всеки военен магазин в днешната ситуация можеш да си купиш военна техника от всякакъв вид“, заяви Капустин с мрачна ирония.

Това наистина е точен цитат от Путин. Руският президент заяви това в Москва пред над 200 световни журналисти през 2014 г. Тогава той отричаше категорично, че Москва има нещо общо с хилядите „зелени човечета“ и „вежливи хора“ в Крим и Донбас. Попитаха го: откъде тези странни същества са се снабдили с танкове, бетеери и системи за залпов огън. Тогава Путин, с тънка усмивка, произнесе цинизма за „военния магазин“.

Понякога наистина е хубаво да видиш как всичко се връща някой ден.

Междувременно стана ясно, че шефът на ЧВК „Вагнер“ Евгений Пригожин измисли нова дата, на която ще изведе наемниците си от Бахмут. Сега обеща на 1 юни.

Всичко за войната в Украйна – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

  1. Просто исках да оставя един хубав поздрав. Току-що попаднах на вашата страница и много ми хареса.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук