Си Цзинпин и Владимир Путин

Руският президент Владимир Путин и китайският лидер Си Цзинпин наблюдаваха амбициозно съвместно военно учение в Китай това лято, което според военни анализатори, заедно със съобщенията за сътрудничество в областта на авиацията, подводните технологии и хиперзвуковите оръжия, свидетелства за укрепване на отбранителното сътрудничество.

Американски служители и военни специалисти твърдят, че е трудно да се определи нивото на сътрудничество между две държави, които строго контролират информацията и чиито действия са все по-непрозрачни за външни лица. Но западните официални лица и експертите по отбрана стават все по-убедени в по-близките отношения въз основа на неотдавнашните икономически съюзи, военни учения и съвместни разработки в областта на отбраната, както и на малкото публични изявления на правителствени ръководители.

Макар че американските официални служители отдавна са скептични по отношение на единната заплаха от двете страни, някои от тях сега променят мнението си. Службата на директора на националното разузнаване съобщи, че Пекин и Москва сега са по-сплотени, отколкото в който и да е момент през последните 60 години.

„Те са отделни заплахи. Но сега са взаимосвързани поради сътрудничеството“, казва Майкъл Кофман, руски военен експерт в CNA, група за изследвания и анализи с нестопанска цел в Арлингтън, щата Вашингтон.

Служители от администрацията на Байдън казват, че наблюдават отблизо, но предупреждават да не се чете твърде много в действията, които е малко вероятно да прераснат в пълноценен военен съюз.

Китай и Русия, които имат обща граница от 2500 мили, имат конкурентни интереси в Централна Азия, Индия и Арктика, които не позволяват пълно сближаване. И за разлика от страните в Организацията на Северноатлантическия пакт, отбранителните системи на Китай и Русия не са широко съвместими, което ограничава ефективността на съвместното командване.

Въпреки това стъпките на САЩ за сдържане на двете страни ги доведоха до брак по сметка, като според анализатори и американски служители, предишните съперници имат стимул да мобилизират ресурси и разузнавателни данни срещу общия противник. Китай и Русия се стремят да ограничат влиянието на САЩ, както и тяхната военна и финансова мощ, което според тях е по-вероятно, ако работят в тандем, твърдят анализатори.

Китайският външен министър Ван Ий заяви през юни, че отношенията между Китай и Русия са на път да достигнат „по-голям мащаб, по-широко поле и по-дълбоко ниво“. Путин заяви, че отношенията с Китай са на историческо добро ниво.

Докато Вашингтон се бореше с колапса във връзка с Афганистан, китайски и руски войски през август изпълниха военни учения в Северозападен Китай. Според анализатори ученията са първите, при които се използва съвместна руско-китайска система за командване и контрол, което е сигнал за нарастваща способност за координация при евентуални действия срещу САЩ.

Около 13 000 военнослужещи и стотици самолети, безпилотни летателни апарати, артилерийски установки, зенитни батареи и бронирани машини се събраха в района на Нинся. Китайският министър на националната отбрана Вей Фънхъ заяви, че военните учения показват „високо ниво на развитие на междувоенните връзки“. През октомври двете страни започнаха съвместни военноморски учения край далекоизточното крайбрежие на Русия.

Разсекретената през 2019 г. оценка на заплахите в световен мащаб на разузнавателната общност на САЩ беше първият по рода си доклад, в който Китай и Русия бяха определени съвместно като регионална заплаха. „Очакваме, че те ще си сътрудничат, за да противодействат на целите на САЩ“, се казва в доклада.

Отношенията между Китай и Русия се изостриха под натиска на САЩ, започнал през 2014 г. През същата година САЩ и техните съюзници инициираха санкции срещу руски юридически и физически лица заради анексирането от Кремъл на украинския полуостров Крим и подклаждането на бунт в източната част на Украйна.

В конферентен разговор в четвъртък президентът Байдън предупреди Путин, че САЩ ще наложат обременяващи санкции срещу Русия, ако военното струпване на Кремъл по границата на Украйна премине в инвазия. Путин заяви, че подобни санкции ще доведат до опасен разрив в отношенията със САЩ.

От страна на Китай комбинацията от изостряне на американската реторика, напрежението във връзка с китайските отбранителни споразумения в Близкия изток и Африка, както и сделката между САЩ и Великобритания за ядрени подводници с Австралия, формализираха съревнованието между великите сили и САЩ. Претенциите на Пекин към Тайван и части от Южнокитайско море са допълнителни точки на напрежение с потенциал за военен сблъсък с участието на САЩ.

„Между Москва и Пекин има доста общи позиции по отношение на това, което не харесваме в политиката на Вашингтон“, заяви през октомври прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков. „Не ни харесва дефицитът на взаимно уважение в подхода на Вашингтон. Харесваме отдадения принцип на ненамеса. На тази основа ние (Русия и Китай) сме близки по възгледи.“

През октомври, след години на руска двусмисленост по отношение на Тайван, руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Кремъл смята островната държава за част от Китай. Москва и Пекин също така виждат предимствата на засиленото взаимодействие в областта на търговията, технологиите и енергетиката. През последните шест години Путин и Си са се срещали повече от 30 пъти.

Двоен екип

В продължение на десетилетия, довели до икономически бум на Китай, Русия служи като главен доставчик на оръжие за страната. След период на политически разногласия партньорството се поднови през 2014 г. със съгласието на Китай да закупи руската усъвършенствана зенитна система С-400. Година по-късно Китай поръча произведени в Русия изтребители Су-35, които увеличиха възможностите на Пекин да нанася удари по американски военни кораби. САЩ наложиха санкции на Китай заради тези сделки.

През 2019 г. Путин заяви, че Русия и Китай съвместно разработват китайска система за ранно предупреждение за ракетно нападение. През следващата година той заяви, че Москва подпомага военните сили на Пекин с технологии, които са твърде чувствителни, за да говори за тях. По-късно руските държавни медии съобщиха, че Китай и Русия разработват свръхсекретна подводница. Разработването от Китай на съвременни компютърни чипове даде на Русия възможност за достъп до военни технологии, отрязани от западните санкции.

„В триъгълник с три държави не искаш да бъдеш този, който е срещу другите две“, каза Андреа Кендъл-Тейлър, която е работила по руските въпроси в Централното разузнавателно управление, а сега е в Центъра за нова американска сигурност, мозъчен тръст с демократични възгледи за националната сигурност във Вашингтон.

Военните учения между двете страни започнаха в средата на 2000-те години. Тези маневри станаха по-чести и по-сложни, което позволи редовни военни контакти на високо равнище, обмен и техническо сътрудничество.

През 2018 г., годината след като двете държави подписаха меморандум за разбирателство за военно сътрудничество, Русия за първи път покани Китай на най-голямото си годишно отбранително учение. През следващата година двете страни участваха в първите си съвместни патрулирания с бомбардировачи в близост до Япония и Корейския полуостров, което предизвика предупредителни изстрели от страна на южнокорейските пилоти. През октомври Русия и Китай проведоха съвместни военноморски учения в Японско море, на които тренираха как съвместно да унищожават плаващи вражески мини с артилерийски огън, според руското министерство на отбраната. През следващия месец руският министър на отбраната Сергей Шойгу и китайският му колега Вей проведоха видеоконференция, на която двете страни се договориха да засилят взаимодействието между въоръжените си сили чрез стратегически военни учения и съвместни патрули.

„Основен лост“

За първите девет месеца на 2021 г. двустранната търговия между Китай и Русия е надхвърлила 100 млрд. долара, което почти се равнява на търговията за цялата 2020 г., според официални руски данни. През ноември тя е достигнала 123 млрд. долара, заяви Путин.

През август двете страни завършиха изграждането на първия железопътен мост помежду си, преминаващ през сибирската река Амур. Прогнозите са, че газопроводът „Силата на Сибир“ на стойност 55 млрд. долара – 1865-километров канал, който започна да функционира през 2019 г. – ще доставя до 1,3 трилиона кубически фута руски природен газ в Китай до 2025 г.

Според анализатори Китай и Русия нямат официален отбранителен съюз и е малко вероятно да се откажат от каквато и да е автономия чрез военни и политически ангажименти, които един съюз би изисквал. Дори и така, нарастващите връзки на страните се смятат за достатъчни, за да окажат влияние върху отношенията със САЩ.

„Подобряването на отношенията с Москва е основен лост, който Китай може да използва“, казва Жу Фън, директор на Института за международни изследвания към университета в Нанкин. „То е в набора от инструменти за отговор на американското сдържане на Китай.“

Напрежението на САЩ с Русия дава прикритие на Китай, казва Василий Кашин, военен експерт и специалист по Китай във Висшето училище по икономика в Москва. „САЩ не могат да се надяват да надделеят, без да концентрират всичките си ресурси в Тихия океан“, каза той. „Русия, заедно с Иран, са страните, които правят подобна концентрация почти невъзможна.“

Областите на дисхармония между Китай и Русия дразнят представителите на САЩ с възможността за вбиване на клин между двете страни, твърдят анализатори.

Пекин поддържа работни отношения с Украйна, което е в разрез с руските интереси. През октомври Русия прекрати отношенията си с НАТО, но Китай, който желае да продължи да развива инициативите си по „Един пояс, един път“ в Европа, продължава да работи с алианса.

Москва поддържа отношения с китайските съперници Виетнам и Южна Корея. Русия е основен доставчик на оръжия за Индия, дългогодишен съперник на Пекин, който също закупи зенитно-ракетната система С-400.

Една от идеите за разделяне на двете страни е САЩ да смекчат подхода си към Русия и да отдалечат Москва от Пекин. Според анализатори обаче подобна стратегия остава в зародиш, особено когато САЩ изглеждат склонни да предложат политически и икономически стимули, които биха убедили Путин да разхлаби връзките си със Си.

И тъй като руските войски се струпват на украинската граница, изостряйки дългогодишното напрежение между Москва и Вашингтон, опитите да се убеди Русия да се откаже от отбранителното си сътрудничество с Китай изглеждат малко вероятно да дадат резултат.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук