Себастиан Курц
На снимакта: австрийският канцлер Себастиан Курц

Австрийският канцлер и лидер на Австрийската народна партия Себастиан Курц обяви нови избори в Националния съвет (долната камара на парламента) и прекратяване на работата на коалиционното правителство на републиката с австрийската Партия на свободата (АПС), чийто лидер Хайнц-Кристиан Щрахе подаде оставка като заместник-канцлер заради скандалното видео в германските медии.

„Моята цел е проста: искам да работя в полза на нашата великолепна страна с политически подходи, разбира се и с подкрепата на по-голямата част от населението, но без инциденти и други скандали. АПС не може /да бъде партньор/, социалдемокрацията не споделя моите вътрешни подходи, малките партии са твърде малки, за да бъдат подкрепени“, каза Кърц на пресконференция във Виена в събота.

Коалиционното правителство на Австрия от консервативната Австрийска народна партия и дясната Австрийска партия на свободата се закле през декември 2017 г. след изборите за Националния съвет. Коалицията на ANP и APS стана третият в историята на Австрия съвместен кабинет. Австрийската Партия на свободата редовно бе критикувана от политическите си опоненти след подписване на споразумение с „Единна Русия“ през 2016 г. с цел съвместни консултации по актуални въпроси и международни отношения.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук