ГЕРБ и ДПС разкритикуваха идеята на съдия номер едно за свикване на ВНС и ремонт на Конституцията, определяйки я като политическо изявление и обясниха, че магистрати не бива да се месят в работата на парламента. Според председателя на правната комисия Данаил Кирилов е „критично”, когато „магистрат от най-висок ранг” прави политически изказвания.

 „Може би тук подозирам по-скоро една политическа дейност или задача, която се преследва в тази връзка, която е работа на политическите партии„, коментира още Кирилов.

Според Кирилов предложението на Лозан Панов връща дебата 20 години назад, когато са се конструирали органите на съдебната система, а „всички европейски партньори” вече смятали въпросът за мястото на прокуратурата за решен. Все пак, Кирилов не изключи, че ако ГЕРБ събере нужната парламентарна подкрепа може и да се мисли в посока за промяна на Конституцията. Припомни, обаче, че предложение като това за изваждане на прокуратурата от съдебната власт, липсва в програмата на ГЕРБ.

Заместник-председателят на правната комисия и на парламентарната група на ДПС Хамид Хамид нарече идеята на Лозан Панов  „инцидентни подмятания от определени лица от съдебната система”, които „не смятаме да коментираме”.

Този дебат, за мястото на прокуратурата в съдебната власт, не е от днес или вчера. Когато му дойде времето за съдебна реформа и когато дебатираме изменения в конституцията, ще заявим своето становище… Какъв е този формат? Може ли представител на срещата при президента да прави промени в конституцията, това не е ли работа на Народното събрание, на ВНС?!„, каза още Хамид.

От президентската администрация съобщиха днес, че Румен Радев е готов да проведе работни срещи с всички представители на съдебната и изпълнителната власт по въпросите, свързани с реформата в правосъдието. От информацията обаче, не става ясно, дали президентът Радев ще иницира консултации за свикване на Велико народно събрание, което да промени Конституцията, каквото предложение отправи към него председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!