управляващи

На извънреден брифинг в Министерския съвет Томислав Дончев коментира критиките на президента Румен Радев, който определи бюджета за 2021 година като разоряващ, но въпреки това го съгласува без да отправи официални бележки.

Като коментар на думите на държавния глава Дончев заяви: „Нашата демокрация има низ от болести – като започнем от политическата дислексия и стигнем до политическата амнезия“, а за призива на Радев отпреди месеци, че са необходими още мерки, вицепремиерът каза: „Ето ви мерките“.

Според него в този бюджет вниманието продължава да бъде насочено към приоритетните сфери на това правителство – образование, инфраструктура, модернизация на армията.

„В тежки времена, когато се натрупват пандемична, социална и икономическа криза, единственият, който може да помогне е държавата. И държавата си влиза в тази функция. Правим всичко възможно мерките да са бързи, да са фокусирани и да стигат до всеки“.

Министърът на образованието Красимир Вълчев също отговори на обвиненията, че средствата, отделени за тази сфера са „кражба на бъдещето“ и имат за цел да спечелят симпатиите на избирателите през наближаващите избори.

Той посочи, че най-голямата кражба според него би било средства да се спестяват от учители и образование.

„Да, тези разходи са свързани с избори, но с изборите от 2017 г. Те не са конюнктурни, правим поредната четвърта крачка за увеличение на възнагражденията на учителите. Вярваме, че можем да имаме добро образование само ако имаме добри учители, ако мотивираме най-добрите ученици да стават учители. Следващата година средната учителска заплата ще достигне 125% от средната за страната“, увери министър Вълчев.

Според него проблемите в образованието са именно заради факта, че предишни години се е пестяло от тази сфера, което вече е променено.

Социалният министър Деница Сачева, от своя страна, попита критиците кога са искрени и конкретно отправи думите си към президента Румен Радев. „Когато искат мерки или когато тези мерки имат реален израз в държавния бюджет и започваме да ги критикуваме. Кога президентът Радев е искрен – когато казва, че не е съгласувал бюджета или днес, когато ние вече представихме писмото, с което получаваме съгласувателната процедура“, запита тя.

Социалният министър Деница Сачева определи проектобюджета като бюджет за хората. Тя посочи приоритетите в новия бюджет.

„В Бюджет 2021 г. предложихме повишаване на минималната работна заплата, повишаване на минимална пенсия, повишаване на максималната месечна пенсия при запазване на максималния осигурителен доход. 607 млн. лв. са за активна и пасивна политика на пазара на труда, в това число 300 млн. за мярката 60/40, с която до момента сме успели да запазим над 250 0000 работни места. По първия дизцайн на марката бяха платени 186 млн. лв., по втория дизайн на мярката към днешна дата са почти 280 млн. лв.“, посочи министърът.

Деница Сачева добави, че 463 млн. лв. се дават за отглеждане на деца, като 73 млн. лв. от тях са за семейства с деца до 14 г., при които родителите не могат да извършват дистанционна работа от вкъщи.

„Това разхищение ли е? Това предизборно ли е, безсмислено ли е? Не отговаря ли на нуждите, които имаме в момента, защото сме в състояние на криза“, попита тя.

Припомняме, че днес президентът Румен Радев отправи критики към управляващите във връзка с бюджет 2021, като определи бюджета като разоряващ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!