Урсула фон дер Лайен

За нас беше много интересно, ценно и важно да се поучим от огромния опит, който премиерът има в региона, и добросъседските отношения, които България има с останалите страни. Това каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след срещата с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и премиера Бойко Борисов в правителствената зала на Летище София.

Урсула фон дер Лайен посочи, че българският опит в региона е от изключителна важност за справяне с миграционната криза.

„Ние проведохме много интересни и важни разговори за стратегическия подход, който предприемаме по отношение на миграцията и как да работим с Турция в региона.

Българският опит е от стратегическо значение за региона, затова отново благодаря, че ни приехте в този специален момент, отново благодаря за това, че сте много добър приятел и един истински европеец.” – посочи фон дер Лайен.

Премиерът е информирал европейските лидери за мерките, които се предприемат по българските граници, с които се гарантира сигурността на целия Европейски съюз, както и за неговата среща с турския президент Ердоган. Тримата са дискутирали и необходимите действия, които да успокоят ситуацията в региона и да допринесат за сигурността и стабилността.

„Проявяваме воля, търпение и искаме да живеем в мир. Видяха нашите заграждения как са подредени. България е за пример“, допълни Бойко Борисов.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обяви, че българите отново са успели да го убедят в ангажираността си по опазване на границите, което е от изключителна важност за бъдещето на ЕС

„Виждаме всички усилия, които до момента се положили и продължавате да полагате за опазването на границите. Може да разчитате на европейската солидарност. Ако имате нужда, ние сме ангажирани да ви подкрепим. Обменихме и възгледи на европейско равнище. Установихме за пореден път, че държавите-членки на ЕС трябва да действат заедно, за да бъдат по-ефективни на международно равнище. Имаме нужда да бъдем обединени и да имаме визия за бъдещето“, допълни Шарл Мишел.

Мишел благодари за проведената среща и отбеляза, че тя е дала яснота как трябва да се действа при общите предизвикателства, пред които е изправен целият Европейски съюз.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!