Часове преди срещата си с турския президент Реджеп Ердоган, председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен отчете първите 100 дни откакто пое високия пост.

В речта си тя засегна много теми, но особено внимание обърна на кризата с мигрантите по границата между Гърция и Турция. Фон дер Лайен призова Турция да изтегли бежанците и мигрантите от гръцката граница.

„Намирането на решение на тази ситуация ще изисква намаляване на натиска върху границата”, заяви Фон дер Лайен на пресконференцията.

Тя каза, че е необходимо незабавно осигуряване на правото на убежище, подкрепата за Гърция и Турция. А също и преместването на хора, особено непълнолетни, които са блокирани на гръцките острови, в континенталната част на Европа.

„Обезателно трябва да направим нещо по отношение на положението на гръцките острови, така че то да бъде подобрено. С всички усилия работим, така че да изпълним тази задача. Сега трябва да направим нещо. Тук, разбира се, фокусът е върху непридружаваните малолетни и непълнолетни деца, ето защо миналата седмица настоях прагматично държавите-членки да отпуснат спешна помощ. И съм много благодарна затова, че има реакция и съм сигурна, че ще има последваща реакция. В дългосрочен план трябва да работим по един процес, по отношение на непридружаваните малолетни и непълнолетни деца. Трябва да бъдем систематични в нашия подход, така че да имаме един стабилен подход. Разбира се, работим и с УНИЦЕФ, така че да се погрижим за непълнолетните и малолетните лица, които пристигат в лагерите, за да им осигурим добра и дългосрочна перспектива. Случващото се на гръцко-турската граница, особено през първите дни видяхме колко бързо се разви тази ситуация на границата. Това доведе до едно положение, за което трябва да положим необходимите усилия, така че да възстановим спокойствието и да се отпусне помощ за лицата, които се нуждаят от нея на гръцко-турската граница. Това е свързано с нашите разговори с всички заинтересовани страни, с гръцкия министър-председател проведох среща и съвсем ясно заявих, че паралелно с помощта от ЕС, очакваме и основните човешки права да бъдат съблюдавани, това важи и за правото за убежище. Провеждам разговори и с президента Ердоган, така че всички да бъдем наясно, че Турция наистина полага много усилия за милиони бежанци, с наша помощ, но и с турски средства. Но ясно трябва да заявим, че случващото се през последните седмици не трябва да се повтаря. Ето защо трябва да разработим едно споразумение, така че да няма допълнително ескалиране на гръцко-турско границата”.

И добави:

„Искаме да се намали напрежението, мигрантите, които са по границата, да получат помощ. Но днешните разговори ще обхванат много други теми, не само миграция и сигурност, но и въпроси, свързани с Турция. Ще минем по различните въпроси, които са част от отношенията между ЕС и Турция. Стъпка по стъпка ще видим какви са гледните точки на двете страни и как можем да сближим позициите по положителен начин, както стана през последната седмица.”

Очаква се турският президент Реджеп Тайип Ердоган да пристигне в Брюксел за разговори с Урсула фон дер Лайен и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

На срещата, която е насрочена за привечер, се очаква Турция да бъде призована да спазва споразумението за миграцията от 2016 г. Ердоган вероятно ще поиска нова финансова помощ.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!