На снимката: премиерът Бойко Борисов

Единственото ни изискване е самолетитe да са нови, обяви премиерът Бойко Борисов за сделката по купуването на нови изтребители за Военновъздушните сили по време на дискусия в София, организирана от „Атлантическия клуб“.

ПРИМИЕРСКА ПОДКРЕПА ЗА „ГРИПЕН“

Изявлението на премиера е индиректна подкрепа за купуване на шведските бойни изтребители „Грипен“ пред превъоръжаването на ВВС с втора ръка Ф-16. Същевременно той подчерта изрично, че няма повече да се вкарва в споровете кой самолет е „по-хубав“ и кой „има повече възможности“.

ПАРАЛЕЛНО ПРЕВЪОРЪЖАВАНЕ НА ТРИТЕ РОДА ВОЙСКИ

Повтори тезата си за едновременно модернизиране на трите рода войски – те трябва да се въоръжават и превъоръжават паралелно, каза Бойко Борисов.

И военновъздушните сили, и сухопътните, и морските ще бъдат превъоръжени. Не искам да се намесвам кой изтребител да бъде купен, единственото ми условие е да са нови. Пари ще се намерят като съчетаем влизането в еврозоната и увеличените инвестиции с борбата с контрабандата. Трябват ни още 1-1.3 млрд. да съберем.

Както в София на форума България – ЕС с участието на експремиерите Сакскобурготски и Станишев, по-късно и в Брюксел, така и днес пред „Атлантическия клуб“  министър-председателят коментира, че проблемите с отбраната в Европейския съюз могат да бъдат решени, ако съюзът стане колективен член на НАТО.

ЕС – КОЛЕКТИВЕН ЧЛЕН НА НАТО

ЕС трябва да стане колективен член на НАТО и заедно да постигне тези 2% от БВП за въоръжение. Експертите в НАТО пък ще кажат коя държава какво въоръжение да има“, заяви Борисов и допълни, че идеята му остава „ерес“, но скоро може да стане и реалност.

ПАК ЗА ИЗТРЕБИТЕЛИТЕ И ПРЕДИСТОРИЯТА

Предпоследната правителствена позиция по темата какви самолети ще избере България за модернизирането на ВВС е от вчера. Неин изразител бе военният министър Красимир Каракачанов, представител на коалиционния партньор „Обединени патриоти“.

Каракачанов допусна, че след като специално създадената парламентарна  анкетна комисия изясни фактите за избора на шведските  изтребители „Грипен“ и това има ли нередности около отстраняването на офертата за изтребители Ф-16, не е изключено да има връщане към преговори за американските Ф-16. Промяната не е изключена, твърдят и част от представителите на ГЕРБ в анкетната група в парламента.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук