Консервативната партия „Нова демокрация“ има преднина между 10 и 15 пред управляващата СИРИЗА. Това са прогнозите от две социологически изследвания, проведени в навечерието на предсрочните парламентарни избори в Гърция на 7 юли (неделя), съобщава вестник „Катимерини“. Нова демокрация, водена от Кириакос Мицотакис, е на път да спечели 35,2% от гласовете, сочат проучванията.

Защо гърците ще накажат премиера си, след като под негово ръководство успяха да излязат от дълговата криза и икономиката се стабилизира? Според анализатори те ще му отмъстят именно заради политиката на икономии, която изведе страната от кризата.

Но не е само това. Протестният вот срещу СИРИЗА ще бъде и израз на разочарованието, че нищо от това, което Ципрас обеща, за да дойде на власт, не се случи. СИРИЗА „не изпълни редица обещания и разби надеждите на нейните гласоподаватели“, което тежко удари средната класа в страната, отбелязва политическият анализатор Георги Флесас.

Самите обещания звучаха безумно още тогава. отхвърляне на икономиите и спасяване на нереалните заплати – това искаха гърците, това чуха и гласуваха. Получиха нещо съвсем различно. Ципрас дойде на власт през 2015 г., като се зарече да премахне строгите икономии. Вместо това, гръцките кредитори го принудиха да приеме третия пакет с помощ след катастрофални шестмесечни преговори, които едва не доведоха до излизането на страната от еврозоната.

Излиза, че по най-важните теми на управлението на Гърция неговото правителство направи точно това, което обещаваше „Нова демокрация“ и което не се харесваше на гърците. Фактически Ципрас взе властта с безконтролно популистко поведение и стана първият популист в ЕС, който успя да го направи по този начин. Съдбата му обаче се очертава да е същата, която сполетява неуспелите да изпълнят обещанията си популисти, т. е. горе-долу всички – тежко падане от най-високия вътрешнополитически връх.

Днес 44-годишният политик обещава „най-голямото завръщане в съвременната гръцка история“, въпреки че през последните два месеца претърпя последователни поражения на европейските и местни избори от основния си опонент консервативния кандидат Кириакос Мицотакис. По време на кампанията Ципрас обвини Мицотакис, който е участник в правителството задълбочило кризата в страната през 2012-2014 г., за „катастрофалното“ лошо управление, довело до загубата на стотици хиляди работни места и фалити на предприятия.

Ципрас подчертава успехите на своята партията за намаляването на безработицата с около 8% и повишаването на минималната работна заплата за първи път от 2012 г. насам. Неговото правителство също така намали данъците през май.

Но по-голямата част от избирателите останаха равнодушни към тези мерки, а по отношение на основния му външнополитически успех – регулирането на отношенията със Северна /вече/ Македония – обществото и без това си е дълбоко разделено, така че и от там СИРИЗА не може да „издои“ дивиденти за изборите.

Гърците помнят обещанията и държат да получат за каквото са платили, в случая – гласували, колкото и невъзможно да е то. Съпътстващите заслуги не осигуриха на Ципрас индулгенция за това, че излъга на миналите парламентарни избори, че невъзможното може да се осъществи и така взе властта.

Ако социолозите не грешат, в неделя първият успял да се изкачи на върха популист от ЕС ще бъде и първият, който се сгромолясва оттам, а европейският популизъм ще започне постепенно да си плаща за „гяволъка“.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук