Володимир Зеленски и Джо Байдън
Снимка: БТА

Като „успешно“ и „ползотворно“ определи украинският президент Володимир Зеленски пътуването си до Вашингтон.

В серия от блиц срещи той се срещна с представители на американските власти, като кулминацията беше второто му за по-малко от година посещение в Белия дом.

Макар Конгресът да не даде светлина на искания от него пакет на стойност 24 млрд. долара, Байдън заяви, че Вашингтон остава твърд съюзник на Киев и ще продължава да оказва военна помощ, уточнява БНТ.

Сърдечно посрещане и обещание за нов пакет военна помощ за Киев

– такава е равносметката от втората среща в Белия дом между американският президент Джо Байдън и украинския лидер Володимир Зеленски.

Двамата лидери разговарят на четири очи за пети път от началото на войната. Според Байдън, единствената пречка за постигане на мир в Украйна, е нежеланието на Русия да сложи край на войната:

Целият свят трябва да знае, че сме длъжни да не допуснем нито една държава, нито един агресор, да отнема със сила територии на свой съсед. Ето защо, заедно с нашите съюзници, ще продължаваме да осигуряваме военна помощ на Украйна, за да си върне териториите. Само и единствено Русия стои на пътя към постигането на мир. Всичко може да приключи още днес, но вместо това Русия търси още оръжия от Иран и Северна Корея.“

Докато конфликтът продължава, помощта на Вашингтон за Киев е безалтернативна, каза още Байдън и допълни, че се надява Конгресът да одобри поискания от него нов пакет за Украйна на стойност 24 млрд. долара.

От Белия дом обявиха, че Киев ще получи военна помощ с акцент върху

противовъздушната отбрана.

Предвидени са въоръжения, съобразени с нуждите през предстоящия зимен период, но не и ракети с далечен обсег.

Ще работим за допълнително засилване на отбранителни способности на Украйна. Това е стратегически важно решение, което ще ни позволи да предотвратим за в бъдеще нова агресия срещу нас, срещу Украйна и срещу нашите граждани“, каза Володимир Зеленски, президент на Украйна.

След срещата той замина на необявено предварително посещение в Канада, където ще разговаря с

премиера Джъстин Трюдо и ще държи реч в парламента.

Белият дом обяви в четвъртък, че САЩ ще доставят „значителни“ средства за противовъздушна отбрана на Украйна, но без да ѝ предоставят за момента ракетите АТАКМС (ATACMS) с голям обсег, за които Киев настоява.

Американският президент Джо Байдън „е решил, че няма да предоставя (ракети) AТАКМС, но не е изключил тази възможност в бъдеще“, заяви на пресконференция съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук