Поканата на френския президент Еманюел Макрон към Доналд Тръмп да бъде специален гост на Деня на Бастилията, националият празник на Франция, за някои може би е неочаквана. Но според анализатори, политиката на Макрон към Съединените щати има по-стратегически цели от задълбочаване на различията.

Присъствието на Доналд Тръм в Париж по време на празненствата и на военния парад, разбуни духовете. Коментарите във френската преса  варираха от това, че Макрон се е поставил в услуга на милиардера политик, до мнението, че Макрон търси приятелство със САЩ. Въпреки това като че ли ходът на Макрон остана неразбран.

Но повечето политически анализатори във Франция, определят поканата като дългосрочна перспектива във външната политика към САЩ на новия френски президент. Преди парада на 14 юли, анкета на френските медии показа, че 40 процента от участниците не одобряват поканата на Маркрон към Доналд Тръмп. Позициите на американския президент за свободната търговия и промените в климата, не оставиха добро впечатление у френските политици и общественост.

Моментът, в който Тръмп гледаше парада по „Шанз Елизе“, сякаш отбеляза повратната  точка в отношенията между Вашингтон и европейските съюзници.

Поканата на Макрон към Тръмп показва на първо място, че дипломацията трябва да се цели по-високо от краткосрочни настроения. Двете държави доказаха, че партньорството и приятелството между тях не трябва да страда от минималните различия, които имат. Освен това, знаковата среща, дава възможност за диалог между двамата държавни глави.

Внушението, което Франция прави е, че въпреки, че Макрон се опита да се бори под масата по различни теми с Тръмп, той признава, че страната не може да си позволи съперничество със САЩ. Неприемането на някои позиции на Тръмп не означава противопоставяне на Съединените щати.

Ако отидем по-нантък – поканата предава съобщението, че Тръмп е носител на  американските традиции и ценности, независимо от бунтарското му поведение. И именно тези противоречиви ценности са подкрепили дългогодишните връзки между страните.

И още – срещата между двамата лидери търсеше повече допирните точки, отколкото различията. Не на последно място, Франция е дълбоко засегната от тероризма и се нуждае от спешна външна помощ, за да се пребори с него.

Страната е ключов участник в международната антитерористична коалиция. Заедно със САЩ, тя разработва технологии за борба с тероризма и споделя информация, свързана с идентификацията на терористи. А изглаждането на противоречията е в интерес на общата цел – борбата срещу тероризма.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!