българската икономика, инфлация

България отчита сериозен ръст на икономическата свобода според индекса на фондация “Херитидж”, цитиран от американското издание The Daily Signal.

Според последното проучване страната ни има индекс от 70,2 от 100, което прави българската икономика 36-тата по свобода от 180 изследвани държави.  България се изкачва с почти 8 позиции за последното десетилетие, което я прави една от страните с най-бързо подобряващи се показатели.

България се нуждае от всяко парче от тази свобода на икономиката, за да се справи със ситуацията, в която изпадна след  пандемията от коронавируса. Карантинните мерки и ограниченията, които се наложи да въведат България и нейните основни търговски партньори ще имат сериозен ефект върху вътрешната икономика за 2020 година, пише The Economist Intelligence.

Свиване на БВП и скок на безработицата

По прогноза на Economist Брутният вътрешен продукт на България ще се свие с най-малко 5,8 процента и безработицата ще скочи.

За щастие нивата на икономическа свобода от преди кризата биха помогнали на страната да се възстанови по-бързо след карантинните мерки, пише The Daily Signal.

Резултатите от индекса  на икономическата свобода показват отново колко е важен този показател за бързия икономически растеж и социалния прогрес. Хората в икономически свободните общества живеят по-дълго, радват се по-дълго на добро здраве, имат по-добри социални придобивки.

Ако се запази тази тенденция в България страната може да премине в най-високата категория на икономическа свобода.  За да стане това правителството трябва да продължи реформите, допълва The Daily Signal.

Критики към съдебната система

Сериозен проблем обаче остава съдебната система.  Изданието цитира неправителствената организация Atlas Network, според която съдебната система в България е изключително ефективна при заглушаване на своите критици чрез негативни кампании в медиите.

България се движи с една от най-бавните скорости в Европа по индекса за възприятие на корупцията, допълва The Daily Signal.  Според Transparency International, която следи индекса, сред сериозните проблеми са неясни парични потоци в политиката, нерегулиран лобизъм , липса на единни антикорупционни политики и непрозрачни назначения в държавната администрация.

Рестартът на постпандемичната икономика с поддържане принципите на икономическата свобода ще помогнат на правителството на укрепи политически и икономически ролята на България като регионален лидер по икономическа свобода, допълва The Daily Signal.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!