главен секретар Ивайло Иванов МВР
на снимката: Ивайло Иванов

Вече бившият главен секретар на МВР Ивайло Иванов се оплака, че е бил отстранен от позицията политически и без ясни аргументи. Пред медиите Иванов заяви, че си тръгва с високо вдигната глава и че е работил за опазването на гражданския ред и живота на хората.

„Никой не ми поиска оставката. Мен за това ме боли. Прекратени са ми пълномощията като главен секретар на МВР, не съм уволнен.“, уточнявайки, че в действителност никой не го е търсил и никой не му е поискал оставката.

„След 22 години в петък, след работно време. Малко в повече ми дойде.“, обясни Иванов.

За полицейското насилие

Иванов заяви, че не приема полицейското насилие по време на миналогодишните протести като довод за отстраняването му, тъй като през лятото никой не му е поискал оставката. В действителност обаче имаше такива искания от протестиращи граждани, неправителствени организации и „Демократична България“.

„Не си променям позицията, не е имало насилие. Получихме упреци за полицейското насилие, но вие знаете ли колко упреци съм получил от служители от МВР, че сме се забавили“, каза Иванов. Той добави, че има наказани полицаи за насилието, но няма наказани граждани за действията им срещу силите на реда.

Мислил съм да емигрирам

Ивайло Иванов заяви, че за момента не е мислил дали да си търси правата по съдебен път. Според него това не е най-важното в момента. Няма да нападна нито един човек, няма да нападна нито една институция, обеща той.

Ивайло Иванов заяви, че засега няма планове да се връща в системата на МВР и призна: „Честно ви казвам, мислил съм да емигрирам”.

Подкрепа от бившия министър на МВР

„Не исках да коментирам действията на своя служебен приемник в МВР, преди да е имал достатъчно време, за да може да се оцени обективно работата му, но когато, по негово предложение, служебното правителство грубо нарушава Закона за МВР, и то още в първия ден, няма как да не реагирам“. Това написа бившият вътрешен министър Христо Терзийски по повод освобождаването на главния секретар на МВР Ивайло Иванов.

Терзийски не е съгласен с обявените мотиви за освобождаване на главния секретар на МВР, според които Ивайло Иванов е извършил тежко нарушение при осигуряването на реда по време на протестите от началото на септември миналата година и с действията си е накърнил престижа на МВР.

И служебният министър, и служебният премиер, и Президентът би следвало да знаят, че такова тежко нарушение трябва да е установено по определен процесуален ред – в рамките на извършена служебна проверка с последващо дисциплинарно производство, каквито не са били проведени. Нямам никакво съмнение, че това закононарушение ще бъде коригирано от съда. Но имам сериозни опасения, че подобни действия на хора, назначени „служебно“ на изборни постове, могат сериозно да увредят авторитета на Министерството на вътрешните работи и да повлияят на мотивацията на хилядите достойни професионалисти, които работят в системата. Има граници, които не бива да бъдат преминавани – дори желанието за реваншизъм да е неудържимо“, заявява Терзийски.

Какво се случи доесега?

Припомняме, че в петък след поредица от уволнения и нови назначения на ключови позиции в държавната администрация беше освободен и главният секретар на МВР – Ивайло Иванов. Един от доводите за това беше полицейското насилие по време на протестите миналото лято.

В отговор на обвиненията, че в МВР се извършва чистка пък служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков в интервю за бТВ заяви, че „чистка няма, а има само смяна на кадри“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!