Еквадор, скелети

Еквадорските археолози откриха две необичайни детски погребения. И двата скелета са били украсени с „шлемове“ от черепите на други деца, съобщават „Форбс“. На същата археологическа площадка, в селището Саланго, досега са открити десетки човешки скелети и различни артефакти, като каменни статуетки, които вероятно са изобразявали предците на погребаните.

Двата скелета обаче силно се отличават от досегашните. Принадлежат на бебета, едното от които на половин годинка, а другото – на година и половина. Освен това на главите им имало нещо като шлемове, съставени от кости от черепите на други деца, на възраст от 2 до 12 години. Останките и на едните,  и на другите говорят, че децата са страдали от анемия.

Археолозите предполагат, че украсата от черепи може да е служила за своеобразна защита на младенеца в отвърдния свят. Допуска се, че на бебетата тези „шлемове“ може да се слагани и приживе.

За по-обосновани научни изводи ще бъде проведено ДНК-изследване, което ще даде отговор например дали погребаните деца са били в родствени връзки.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!