Начало На фокус В „12 без 5“: БСП опита да прокара преизчисляване на пенсиите

В „12 без 5“: БСП опита да прокара преизчисляване на пенсиите

Дни преди официалния край на 45-тото Народно събрание, популизмът в него става все по-видим. Последният пример е предложението за преизичисляване на пенсиите, отпуснати до края на декември 2017 г., инициирано от БСП, което предизивика над 2 часа спорове. Стигна се и до напрежение, заради което заседанието беше прекратено.

На първо четене депутатите единодушно със 127 гласа „за“ и 1 „против“ подкрепиха мярката. От ГЕРБ не се включиха изобщо в гласуването. Ожесточените дебати продължиха над 2 часа.

Днес е последният ден, в който можем да се поправим и парламентът да бъде запомнен със смислено решение – преизчисляване на пенсиите. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова

Тя директно обвини ИТН, ГЕРБ, ДБ и ДПС, че са опропастили тази възможност.

По време на дебатите депутатът от ДПС Хасан Адемов заяви, че това, което се предлага в момента, струва 1 млрд. и 110 млн. докрая на годината допълнителен разход към бюджета на ДОО.

„Тези пари ги няма. Аз обаче ще кажа и нещо друго. Няма ги и 50-те лв., които се дават с постановление на МС за месец април и месец май“, каза още Адемов.

Тома Биков от ГЕРБ – СДС също остро възрази срещу това предложение.

“ в този парламент нямаме сформирана даже Социална комисия. Не говоря, че нямаме правителство, социален и финансов министър, че даже нямате и председател на ЦИК. Айде поне от този закон да не го приемаме за 3 минути, защото е изключително сериозен“, заяви още Тома Биков.

Председателят на Бюджетната комисия в парламента Димитър Ганев от Демократична България коментира, че с това предложение на БСП пенсията няма да се промени. И подчерта, че животът на този парламент ще е толкова кратък, че няма как да се вземе това решение

„Няма пари за такова нещо. С чужда пита помен правим“, коментира още той.

Контрира го Георги Свиленски от БСП, който призова да се спазва правилника, където ясно се разпорежда, без нито едно предложение за гласуване между първо и второ четене, да може да се гласува законопроектът на второ четене.

„Апелът ми е към всички народни представители да довършим доброто дело докрай“, заяви още Свиленски.

След възражения от залата председателят на Народното събрание Ива Митева не подложи искането на гласуване, защото нямало консенсус, а при обсъждането са били направени заявки, че текстът не е прецизен. След безредици в залата беше дадена почивка.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!