Народно събрание

В 47-то Народно събрание да има две нови постоянни комисии – по туризъм и по превенция и противодействие на корупцията, реши парламентът. Депутатите обсъждат и приемат текстове от Правилника за организацията и дейността на НС. Така постоянните комисии ще са 24, вместо досегашните 22.

НС гласува и промени в наименованията на някои от комисиите. От Комисията по енергетиката и климата да отпадна думата „климат“, а от Комисията за дигитализация, електронно управление и информационни технологии – „дигитализация“.
Председателят и заместник-председателите на НС да могат да участват в ръководството на постоянни комисии, прие парламентът. Досега те не можеха да заемат такива позиции.

При определяне състава на постоянните комисии се запазва съотношението между числеността на парламентарните групи, реши пленарната зала.

Ще има ли опозицията председатели на комисии, поставиха въпроса от „Възраждане“ и ГЕРБ-СДС. Мнозинството отхвърли сходните предложения на двете парламентарни групи ръководствата на парламентарните комисии да се разпределят пропорционално между представените в НС партии, въз основа на тяхната представителност.
Всеки народен представител може да бъде избран най-много в две постоянни комисии и в ръководството само на една постоянна комисия, предвижда правилникът.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук