Това сравнение е интересно, понеже в края на комунизма трите страни имаха изравнени икономически показатели. Интересно е да се отбележи днес, 30 години след падането на комунизма какво се е случило, при положение че България е член на ЕС и НАТО, а Молдова и Украйна са в неясно посткомунистическо състояние и политиката им е тежко повлияна от Русия.

 

Животът в бившата съветска държава Молдова е с 16% по-скъп, отколкото в България. Това е становището на икономическия сайт expatistan.com, сравняващ живота в различните държави.

Освен това, средната месечна заплата в бившата комунистическа държава е значително по-ниска от тази в България. В Молдова средното възнаграждение е 500 лева, а в България – 1205 лева.

Въпреки това, в Молдова единствено храната, тоалетните принадлежности и част от забавленията са по-евтини, отколкото в нашата държава, показват още данните.

ДЕБАТИ.БГ сравни цените на някои продукти при един средностатистически пазар:

Продукт Молдова България
500гр. Пилешки гърди 3,43 лева 4,82 лева
1 литър мляко 1,35 лева 2,06 лева
12 яйца 2,47 лева 3,00 лева
1кг. домати 1,86 лева 2,80 лева
500гр. Сирене 8 лева 5,98 лева

 

Редно е да отбележим, че цените са осреднени. За продуктите в Молдова бихме платили около 17 лева, а в България – около 18 лева. Въпреки това заплатите у нас са почти 2,5 пъти по-високи.

Разликите не спират дотук – наемът на жилище в Молдова (средна цена) е с близо 20% по-висок, отколкото в България, показват още данните. Разбира се, зависи от размера на жилището, както и града (района).

Да вземем, например, апартамент с размер 85 кв. метра в обикновен квартал. Средно наемът в Молдова би бил 655 лева, а в България 639 лева.

Правим изводът, че ако в едно жилище живеят двама молдовци, получаващи средното за страната месечно възнаграждение, биха разполагали с 1000 лева. Тоест, след като платят наема, разходите за ток, вода, газ (181 лева) или общо 836 лева, семейството ще разполага със 164 лева на месец.

продукти

Същото сравнение направихме и в България. Ако двама души, работещи за средното месечно възнаграждение за страната (2410 лева), живеят в апартамент с размер 85 кв. метра в обикновен квартал, биха плащали наем от 700 лева. Разходите за ток, вода, газ и прочее у нас са средно около 157 лева. Тоест, общо разходите по жилището и съпътстващите услуги биха били 857 лева. Простата математическа сметка показва, че двойката ще разполага средно с 1553 лева до края на месеца, тоест 9 пъти повече, отколкото в Молдова.

Дори дрехите в бившата съветска република са по-скъпи, показват резултатите на икономическия сайт.

В още една бивша съветска държава – Украйна, положението не е розово. Правим извода, въз основа на същия сайт, в който са посочени осреднените цени на стоките и услугите.

Средната месечна заплата в Украйна е 505 лева, тоест само с 5 лева повече от тази в Молдова. И при нея цените на хранителните продукти са по-ниски отколкото в България. За да е акуратно изследването, правим сравнението със същите хранителни продукти.

Продукт Украйна България
500гр. Пилешки гърди 3,07 лева 4,82 лева
1 литър мляко 1,57 лева 2,06 лева
12 яйца 2,14 лева 3,00 лева
1кг. домати 2,28 лева 2,80 лева
500гр. Сирене 5,72 лева 5,98 лева

 

Разходите по жилището в Украйна също са високи за стандартите. Средната цена за наем на жилище с размер 85 кв. метра в обикновен квартал в около 662 лева, а у нас – 700 лева. Сметките за ток, вода и газ са около 121 лева. Отново изчисляваме, ако в апартамента живеят двама души, които работят за средната заплата. Те биха имали общ доход от 1010 лева. Като извадим от това наема и разходите (783 лева), те биха разполагали с 227 лева до следващата заплата (6,8 пъти по-малко, отколкото в България).

жилище

Всичко това идва да ни покаже, че бившите съветски държави, които все още левитират около Русия, не повишават особено стандарта си на живот. И макар заплатите в България да не са най-високите в Европа, оказва се, че българите сме по-богати, отколкото украинците и молдовците.

Още подобни материали, които потвърждават това заключение може да видите тук:

Българите сме по-богати от руснаците и украинците

Заплатите в европейска България са по-високи от тези в бившите съветски държави

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!