Собствениците на дискотеки в Барселона във вторник осъдиха регионално решение да остане в сила забраната за танци, освен ако не сте в хотел или ресторант и не познавате добре партньора си.

„Искаме да танцуваме“, се казва в изявление на дискотеките в отговор на промяна на позицията на каталунското регионално правителство по въпроса.

То отмени забраната за танци в дискотеки и нощни клубове миналата седмица, когато Испания разхлаби едни от най-строгите в Европа мерки за блокиране на вируса на коронавирус.

Но в понеделник официалните лица върнаха в сила решението, казвайки, че нощните клубове ще трябва да държат хората встрани от дансинга, ако е необходимо, като поставят там маси и столове.

На местата за танцуване в хотелите и ресторантите беше позволено да остават отворени, но само ако се използват от „групи хора, които често са заедно и в близък контакт“.

Социалните медии имаха пълен с коментари за решението ден, , но собствениците на дискотеки, които се надяваха да отворят отново, не се забавляваха.

„Спират ни да танцуваме, въпреки че това е, което всички ние харесваме най-много“, каза Рамон Мас, ръководител на федерацията на дискотеките в Барселона пред изслушване в регионалния парламент.

„Нощен клуб без танци е като опера без музика или ресторант без храна“, обясни Мас, преди да заключи, че „няма да отворим отново, ако не можем да оставим хората да танцуват“.

Ръководителят на друга организация, Нощен живот в Испания, каза за АФП, че правилото ще благоприятства само незаконните клубове.

„Познаването на нивото на отношенията между един човек и друг влияе върху тяхната интимност и предприемач не може да бъде част от това“, добави Хоаким Боадас.

Той спори, че хората са танцували с маски.

Испанците бяха настроени да празнуват, след като заключването, постановено в средата на март, окончателно беше отменено миналия уикенд.

Испания е претърпяла повече от 28 300 смъртни случаи от COVID-19, една от най-високите мрачни статистики в Европа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!