иван гешев
на снимката: главният прокурор Иван Гешев

Днес се проведе последното преди лятната почивка заседание на Висшия съдебен съвет. Днес беше и последният шанс да бъде издигната още една кандидатура за главен прокурор.

Това обаче не се случи. Заместник-главният прокурор Иван Гешев остава единствената номинация на Висшия съдебен съвет (ВСС) за главен прокурор. Кандидатурата му беше подкрепена от 17 членове на ВСС.

Според правосъдния министър Данаил Кирилов наличието само на една кандидатура е историческо събитие.

„Заради предложението на прокурорската колегия, които са номинирали Гешев, е проявление на принципа на магистратско самоуправление и го зачитат като съсловно предложение. Това съответства на измененията на Закона за съдебната власт, приета през 2016 г.“, заяви Кирилов и добави, че той и да направи номинация, подкрепата ще бъде в рамките на 14 гласа.

„Това означава да не се стигне до избор и да се създаде предпоставка за противопоставяне на колегите, което не трябва да се допуска“, подчерта той.

Гешев беше предложен единодушно от 11 прокурори, а за да бъде избран е необходимо да бъде подкрепен от още 6-ма съдии. Изборът ще се проведе на 24 октомври.

Данаил Кирилов поиска от Пленума на ВСС да се направи и външен одит на системата за случайно разпределение на делата. Предстои това му предложение да бъде гласувано от съдебните кадровици.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!