избори Дания

Климатичните проблеми и опазването на природата са във фокуса на провеждащите се днес в Дания парламентарни избори. Прогнозите са, че вотът ще бъде спечелен от опозицията и Социалдемократите отново ще се завърнат на власт.

Според последните проучвания на общественото мнение опозиционната лявоцентристка партия, оглавявана от Мете Фредериксен, ще получи 27,2 % подкрепа. Това е с 10 % повече от гласовете, които ще получи управляващата Либерална партия на премиера Ларс Локе Расмусен, която е на власт през 14 от последните 18 години.

Според 57 % от датчаните следващото правителство на страната трябва да се фокусира върху проблемите на климата и те да станат негов основен приоритет.

4,2 млн. датчани трябва да изберат депутати в 179-местния парламент. Четири от депутатските мандати са запазени за представители на автономните територии – Гренландия и Фарьорските острови, които получават по две места всеки.

За да получи депутатски мандат всяка партия трябва да получи поне 2 % подкрепа. По традиция избирателната активност в Дания е висока като на последните избори през 2015 година са гласували 85.9 процента от избирателите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!