На 1 април София осъмна с огромен паметник на премиера Бойко Борисов на столичния площад „Гарибалди“.

паметник, Борисов

Паметникът е изработен от стъклопластика. Премиерът е със светещи червени очи. Паметникът има вградена тонколона, от която звучат популярни реплики на министър-председателя.

паметник, Борисов

В едната си ръка Борисов държи ножица, а в другата – три книги, на една от които пише БКП.Около паметника звучи популярния хит от началото на 90-те години „Батальонът се строява“.

паметник, Борисов

„Идеята е свързана с цялостната идея за монументалната скулптура. Исках да покажа, че събитията, които се случват днес, утре ще бъдат история. Ще бъдат обект на възпяване или критика. Всичко, което правим, е паметник на нашето време“, разказва пред БГНЕС скулпторът Андрей Врабчев.

С паметника той се опитва да покаже, е трябва да бъдем съзнателни и внимаваме във всичко. „Всичко, което правим, остава като памет. Тъй като аз съм скулптор, а самата професия е свързана с паметта, използвах тези средства“, допълва авторът.

„Това е паметник от бъдещето, защото след време сегашните личности ще бъдат исторически личности и вероятно ще бъдат възпявани. Самият паметник е закачка и с монументалната скулптура в България. Знаете, че напоследък се направиха паметници със светещи очи, говорещи“, допълва още Андрей Врабчев.

Той не очаква никаква конкретна реакция от софиянци, които с изненада разглеждаха паметника на площад „Гарибалди“. „За мен беше важно да направя това нещо и да поставя някакви въпроси“, каза скулпторът.

Паметникът на Бойко Борисов остана за кратко. Малко преди или след 10.00 часа той вече беше демонтиран. Не е известно кой го е демонтирал.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!