Махса Амини
На снимката: Махса Амини, убита от моралната полиция на Иран

В цял свят се проведоха митинги по случай Международния ден на жената. Това се случва, след като на момичетата в Афганистан беше забранено да учат, в Иран избухнаха масови протести за правата на жените, а в САЩ беше отменено знаково решение за абортите.

Демонстрации се проведоха в Париж, Берлин, Бейрут, Джакарта, Сингапур и други градове. Планирани бяха митинги и в други градове, предаде „Ройтерс“.

Шествие ще има и у нас

И у нас тази вечер ще се проведе шествие за правата на жените под надслов „Нито една повече“. Шествието ще се събере на пилоните на НДК в София в 19:00 часа. Организаторите – Феминистки мобилизации, посочват, че в България „от началото на 2023 г. всяка седмица една губи живота си поради домашно и полово базирано насилие от свой близък или партньор“.

„Междувременно на 27 януари представители от БСП, Възраждане и ГЕРБ гласуваха против Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита от домашно насилие (ЗИД на ЗЗДН), залагайки за пореден път предизборно на грозна и евтина пропаганда срещу жените и ЛГБТИ+ хората в България, обричайки десетки хора на смърт, както и 1 милион жени на това да продължат да страдат от насилие всеки ден, без ефективно законодателство и достъп до превантивни мерки“, казват още те.

Протестите по света

В Манила активисти, призоваващи за равни права и по-добро заплащане, се сблъскаха с полицията, която блокира протеста им.

В Мелбърн демонстрантите поискаха равно заплащане и по-добра безопасност за жените. „Безопасни, уважавани, равни“, гласеше един от плакатите на шествието. В протеста участваха и ирански граждани.

Протестите включваха призиви за солидарност с жените в Иран и Афганистан, където през последната година свободата им бе особено силно засегната.

„Афганистан, управляван от талибаните, остава най-репресивната страна в света по отношение на правата на жените и е притеснително да наблюдаваме техните методични, целенасочени и систематични усилия за изтласкване на афганистанските жени и момичета от обществената сфера“, заяви Роза Отунбаева, ръководител на Мисията на ООН за подпомагане в Афганистан, в изявление по повод деня.

Смъртта през септември 2022 година на 23-годишната Махса Амини в ареста на моралната полиция в Техеран отприщи най-големите антиправителствени протести в Иран от години.

През последните дни иранските духовни управници бяха подложени на нов натиск, тъй като общественият гняв се засили от вълната от нападения с отрови, засегнали ученички в десетки училища.

Абортите и репродуктивните права бяха в дневния ред на международните митинги в сряда, девет месеца след като Върховният съд на САЩ отмени историческото решение от 1973 г. по делото „Роу срещу Уейд“, с което се признава конституционното право на жените на аборт.

В Коломбо се стигна до сблъсъци, докато полицията за борба с безредиците се опитваше да спре протестиращите по време на митинг за Деня на жената, организиран от опозицията.

Стотици хора се бяха събрали, за да призоват правителството на Шри Ланка да защити правата на жените и да протестират срещу високите разходи за живот. Шри Ланка страда от голяма икономическа криза, която доведе до рязко покачване на инфлацията.

Някои правителства отбелязаха сряда със законодателни промени или обещания.

Канада отмени исторически закони за непристойно поведение и против абортите, Япония заяви, че трябва да се направи повече за промяна на отношението към пола, а Ирландия обяви референдум през ноември за премахване на остарелите разпоредби за жените в конституцията.

Първата жена министър-председател на Италия, Джорджия Мелони, акцентира върху ролята на жените в икономиката, като заяви, че в контролираните от държавата компании трябва да има поне една жена начело.

В Япония, която в глобален доклад на Световния икономически форум от миналата година заема 116-то място от 146 държави по равенство между половете, главният секретар на кабинета Хирокадзу Мацуно заяви, че е постигнат напредък в подобряването на условията на труд на жените, но трябва да се направи още.

„Положението на жените, които се опитват да съчетаят домакинските задължения с тези на работното място, е доста трудно в нашата страна и е отбелязано като проблем“, каза той. „Мерките за справяне с този проблем все още са едва на половината път“.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук