Урсула фон ден Лейен
на снимката: Урсула фон ден Лейен

Днес, Европейският парламент ще гласува състава на новата Европейска комисия, начело с Урсула фон дер Лайен.

През следващите пет години Европа ще бъде изправена пред много проблеми – от предоставянето на дългосрочни решения по миграцията и предоставянето на убежище до това да играе водеща роля в света в борбата с климатичните изменения.

„Европейският парламент, който е избран пряко от европейските граждани, ще търси отговорност от Комисията и ще гарантира, че тя изпълнява обещанията си“, заяви председателят на ЕП Давид Сасоли.

След обмен на мнения с тримата кандидати за изпълнителни заместник-председатели на ЕК Франс Тимерманс, Маргрете Вестегер и Валдис Домбровскис Председателският съвет на парламента проведе последната си оценка на изслушванията на всички кандидати за комисари. След анализ на писмата за оценка от отговорните комисии и препоръката на Съвета на председателите на комисии Председателският съвет даде своята зелена светлина и обяви изслушванията за официално приключени.

Следващият най-високопоставен лидер в Брюксел Урсула фон дер Лийен представя своя екип пред Европейския парламент, с надеждата най-накрая да остави един труден преход зад гърба си.

Новият президент на Европейската комисия се надяваше да встъпи в длъжност преди месец, но това беше осуетено от спорове около нейния изпълнителен екип. Бившият министър на отбраната на Германия е изправен пред серия предизвикателства в началото на мандата си на 1 декември, когато ЕС се разминава в позициите си с Вашингтон по отношение на търговията, климата и Иран, докато се бори със забавяща се икономика и ядосва с Русия.

61-годишният ветеран от дясната партия на канцлера Ангела Меркел също трябва да се бори с нарастващите разделения между стария шеф на Комисията и френския президент Еманюел Макрон, тъй като пропастите на франко-германския двигател на ЕС вече са видни.

Първо, тя трябва да убеди членовете на ЕП в Страсбург да дадат подкрепата си за екип, съставен от всяка от 27-те държави-членки – без Великобритания, която планира да напусне блока.

Нейното собствено назначение като ръководител на Комисията беше одобрено през юли само с девет гласа повече, отколкото бяха необходими. Трима от първоначалните й кандидати в комисията безпрецедентно бяха отхвърлени по време на парламентарния процес на изслушване, отслабвайки нейния авторитет от самото начало.

Въпреки това дипломатите от ЕС и парламентарните лидери са предпазливо оптимистични, че тя ще прескочи препятствието днес, по време на публичното гласуване от членовете на ЕП в 13:30 часа българско време.

Гласуването на одобрение за комисията като цяло ще се провежда открито, като помага на основните десноцентристки, социалдемократически и либерални фракции да получат подкрепа. Лидерът на групата на социалистите и демократите Иратсе Гарсия Перес отбеляза, че натискът отляво е принудил фон дер Лайен да се ангажира с широко базирана политическа платформа.

Комисията има членове от целия политически спектър, а фон дер Лийен промени плановете си как да назове един ресор „Защита на нашия европейски начин на живот“ – име, което мнозина виждат твърде близко до реториката на крайно десните.

12 от 27 от членовете ще бъдат жени, което не е точно паритетът, който беше обещан, но е най-високият брой дами в Комисията в историята на Европейската комисия.

Въпреки това ще има противопоставяне. Евроскептиците, крайно левите и десните популистки партии в парламента ще гласуват против, а зелените заявиха, че ще се въздържат. Петима френски социалисти също няма да вдигнат ръка. „Няма да подпишем празен чек“, заяви евродепутатът Рафаел Глуксман.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!