Днес жителите на Горубляне отново ще излязат на протест. Там, както и в повечето софийски квартали липсват тротоари и канализация. Липсват зелени площи и градинки, в които майките да разхождат децата си.

В това отношение София твърдо малко прилича на европейските градове и много натрапчиво напомня на градовете от третия свят.

По всичко изглежда, че софиянци все повече ще протестират и ще изискват от общината да им представи градска инфраструктура като тротоари, улици и градинки, в които да играят децата.

Да не забравяме, че София е един от най-мръсните градове в Европа. И не само фактът, че има много коли или че хората се топлят на дърва и въглища допринасят за завишените количества фини прахови частици. Може би един от ключовите моменти са мръсните улуци. Софийските улуци не се мият или ако това се случи, се прави некачествено. Неблагоприятната картинка допълват бездомните кучета, които не веднъж или два пъти изядоха професори или нахапаха деца.

Горубляне, протест

Жителите на столичния кв. Горубляне за пореден път ще блокират ключовия булевард „Цариградско шосе”. Протестът им е обявен от 16 до 19 часа на кръстовището с ул. „Павел Красов“ и с „Димитър Пешев“, съобщиха от Инициативния комитет на недоволните.

„Когато ни попитат „не нарушавате ли правата на другите граждани?”, ще отговорим ние техните права не нарушаваме, защото те могат да стигнат до домовете си по друг маршрут, докато тези граждани нарушават нашите права, защото ползват безвъзмездно нашите земи“. Напомняме, че по данни на НСИ 41,6 % от софиянци не плащат данък и такса смет за земята, върху,която е построен блокът им, имат обаче претенции някой друг да поддържа междублоковите им пространства с общите пари на цяла София”, обясняват организаторите.

Те искат промяна на законодателството, което според тях в момента позволява „национализация на имотите ни чрез устройствени планове (ОУП и ПУП).

Горубляне, протест

Според тях тази национализация е „принудително отчуждаване за зелени площи“.

„И понеже Столична община няма пари да реализира тези мероприятия, чрез пренаписване на законите, те си „запазват“ нашите имоти за бъдещи периоди. Това продължава вече 25 години. А докато имотите ни стоят „запазени“ ние плащаме за тях данъци и такса смет”, обясняват още протестиращите.

„Ще излезем на „Цариградско шосе“ и нека всички разберат какво е да си запазваш чужда собственост”, заканват се от ИК.

Протести имаше на 24 февруари и на 4 март. Полицията състави актове на гражданите, обвинявайки, че нямат право да блокират входно-изходната артерия на София.

Горубляне, протест

В момента те ги обжалват. Въпреки това те отново ще си „запазят“ кръстовището, за да кажат своите искания, сред които са – Столичната община да им плаща по 1 лв. наем за площите, които не могат да използват.

Горубляне, протест

Също така, жителите на „Горубляне” настояват за дебат по темата „Законно ли е да се извършва национализация в 21 век в държава членка на ЕС прикрита под названието „принудително отчуждаване за зелени площи“, както и диалог, свързан с новата наредба за прилежащите площи към блоковете от социалистическите комплекси, сервитутите към тях и така наречените „междублокови пространства“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук