Лидерът на социалистите Педро Санчес трудно ще състави правителство.

Социалистите спечелиха предсрочните парламентарни избори в Испания, но това трудно може да се нарече победа, тъй като за втори път тези година те не успяха да стигнат до мнозинство, с което да сформират кабинет. Напрежението в Каталуния доминира в кампаниите, което предизвика повишаване на резултата на крайнодесните.

Управляващите социалисти взеха първото място в общите избори в неделя, но не успяха да получат мнозинство.

Около 37 милиона души имаха право да гласуват на последните избори. Министерството на вътрешните работи посочи избирателната активност около 69,91% – спад от рекордните 71,76% по време на общите избори през април.

При почти 100 % преброени гласове, социалистическата партия на действащият премиер Педро Санчес има 120 места. Това е почти, колкото спечели и през април – 123, но е много далеч от 176-те места, необходими за мнозинство в долната камара на парламента.

Таблицата ни показва как са били разпределени местата през април и сега.

 

Санчес каза на привържениците, че се ангажира да състави правителство.

„Сега, независимо от всичко, ще съставим прогресивно правителство“, каза той. Действащият премиер каза, че ще води разговори с всички партии, „с изключение на онези, които отхвърлят съвместното съществуване или които сеят семената на омразата.“

Санчес вече изключи коалиция с дясната популярна партия (ПП) и той ще се нуждае от поне мълчалива подкрепа от други партии, за да бъде назначен за премиер.

Консервативната народна партия (ПП) отбеляза увеличение на подкрепата в сравнение с изборите в началото на тази година, като зае 88 места в парламента съставен от 350 депутати

Лидерът на ПП Пабло Касадо отбеляза добрите резултати на партията си, казвайки, че Санчес е „големият губещ“ на нощта.

Крайно дясната партия Vox е третата политическа с 52 места, като удвоява повече от два пъти присъствието си в парламента след последните избори през април.

Vox спечели места в парламента на Испания по-рано тази година, като за първи път крайно дясна партия влезе в законодателната власт след четири десетилетия.

Лидерът на партията Сантяго Абаскал заяви, че успехът на Вокс е „най-големият политически подвиг, наблюдаван в Испания“.

В същото време крайно лявата партия „Унидас Подемос” и дясноцентристката „Сиудаданос” претърпяха сериозна загуба..

„Подемос” спечели само 35 места, в сравнение с 42-те, които спечели по-рано тази година, като остана  на четвърто място.

„Сиудаданос, пък която бе на трето място на последните избори, падна от 57 места на едва 10. Лидерът на партията Алберт Ривера подаде оставка, като каза на привържениците, че няма „извинения“ за лошия резултат.

„На последните общи избори през април социалистите също спечелиха най-много гласове, но и тогава не успяха да спечелят мнозинство.  Опитите на действащия премиер Педро Санчес да осигури подкрепа от други партии, с които впоследствие да сформират правителство се провалиха, което го накара да свика избори.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!