Снимка: Би Би Си

Израелските младежи откриха златни монети на 1100 години от ерата на Абасидския халифат, съобщава Би Би Си.

Абасидският халифат, наричан и Багдадски, е държава, съществувала от средата на VIII до средата на XIII век. Тя е оглавявана от династията на Абасидите, установила третия ислямски халифат.

Младежите, които работели като доброволци на археологическите разкопки в централен Израел, са открили 425 златни монети, които са лежали погребани в глинен буркан.

„Беше невероятно. Когато разкопах почвата, видях нещо, което прилича на много тънки листа. Когато погледнах отново, видях, че това са златни монети”, разказва Оз Коен, младежът, открил помещението.

 

По-голямата част от парите датират от ранния ислямски период, когато регионът е бил част от халифата на Абасидите.

Монетите тежат 845g и за времето си са били цяло състояние. Според археолозите  е можело с тях да се купи луксозен дом в един от градовете на халифата.

Кой е бил собственик на монетите и защо не се е върнал, за да си ги вземе, остава загадка, пише Би Би Си.

„Човекът, погребал това съкровище преди 1100 години, сигурно е очаквал да си го вземе и дори е закрепил съда с пирон, за да не се движи“, разказват ръководителите на разкопките Лиат Надав-Жив и Ели Хадад.

Според тях намирането на златни монети, със сигурност в такова значително количество, е изключително рядко.

„Почти никога не ги откриваме при археологически разкопки, като се има предвид, че златото винаги е било изключително ценно, топено и използвано повторно от поколение на поколение”, категорични са учените.

 

Робърт Кул, експерт по монетите, каза, че находката съдържа златни динари, но и 270 малки златни резници – парчета динари.

Той добавя, че една от изсечените монети е фрагмент от златен солид на византийския император Теофилос, сечен в Цариград.

Това е рядко веществено доказателство за непрекъснатите връзки между двете съпернически империи през този период.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук