Радев - Димитър Стоянов
На снимката: Димитър Стоянов и Румен Радев

Присъствието на млади и неопетнени хора като Атанас Пеканов в новия служебен кабинет не променя факта, че ключови министерства като това на отбраната са дадени на Димитър Стоянов. С други думи, една птичка пролет не прави.

От всички президентски съветници Стоянов е сред най-върлите защитници на Москва. Няма никакво значение, че е бил в някаква военна академия в САЩ. Стоянов не е Натовски, а Кремълски генерал, негласен привърженик на идеята за неутралитет в полза на Русия. Отбраната ни е поверена на Москва.

Другите министри включват още хора на президента, отцепници от БСП и калинки на ГЕРБ. Изчегъртването вече работи с обратен ефект. От мутри, вън, отидохме на мутри, вътре. Служебният кабинет вкарва треторазрядни гербаджии във властта през задния вход. Тази недпартийност, разбира се, се дължи на влиянието на „Газпром“.

Гълъб Донев вероятно ще остане в историята като Беров 2. Ако Беров обаче имитираше някаква експертност, Донев е човек с неясна биография и политически профил, който е известен единствено с това, че все успява да се добере до някаква власт без значение коя е партията и какви принципи изповядва.

Това, което имаме като служебен кабинет, е сбор от безлични бушони (с малки изключения), които бавно, но сигурно, ще обслужат руските интереси и после ще изчезнат безследно. Това е дефиницията на хибридност. Това правителство прилича на брак по сметка между Борисов и Радев, които за пореден път ще се закълнат във вярност на Русия.

Текстът е от Фейсбук профила на историка и политически анализатор Емил Соколов, заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук